website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

De Jan Terlouw van het vraaggesprek

Mark Koster — Geplaatst op dinsdag 17 oktober 2017, 10:00

Koster & vrienden Het enige dat ontbrak was een keukentafel, het nieuwe verhoor-attribuut van meesterondervrager Frénk van der Linden. De top-interviewer exposeerde zijn werk in De Fundatie, het Zwolse museum. Koster en vrienden waren erbij.

De tentoonstelling, die was opgebouwd rondom een selectie van zijn interviews, leidde ons langs een carrière, die start in 1981, het jaar dat hij het geruchtmakende vechtgesprek met Joseph Luns afneemt. De 22-jarige vlerk van De Tijd wekte de woede op van de toenmalige secretaris-generaal van de NAVO en toonde hem in al zijn radeloosheid. ‘De vraagtekens van een paar mensen bij het nut van nieuwe kernwapens acht ik niet relevant.’

Daarna volgen andere hoogtepunten, met meest memorabele het carrière-vernietigende vraaggesprek dat hij voert met staatssecretaris Annette Nijs van Onderwijs (Revu, 2004). In het interview bestempelt Nijs haar baas, minister Maria van der Hoeven, als onbetrouwbaar. Een politieke doodzonde.

Wat ook niet meespeelt is dat de bewindsvrouw zich in een stal met hooi laat fotograferen, nippend aan een glas cognac, liggend naast een halflege fles. Nijs, die niets terugtrekt van haar uitspraken, moet aftreden.

Helemaal content is Van der Linden niet (meer) met de politieke zelfmoordaanslag die hij veroorzaakte. ‘We hadden Van der Hoeven om wederhoor moeten vragen’, zegt hij nu. Met deemoed: ’Het was de grootste primeur, maar ook de grootste mislukking’.

De vlerk van weleer is een empathische toehoorder geworden. Net zoals Jan Terlouw terugverlangt naar draadjes uit de brievenbus, pleit Van der Linden voor invoelende keukentafelconversaties. Let wel: ‘Je moet met zijn tweeën aan dezelfde kant zitten.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.