De Correspondent moet naar het buitenland

Journalistiek platform De Corrrespondent moet groter worden en daarom ook in het buitenland actief worden. Alleen dan is de reclamevrije kwaliteitsjournalistiek van De Correspondent op den duur betaalbaar. Dat hield mede-oprichter Rob Wijnberg zijn publiek zaterdagavond voor op het festival der voortuitgang in Felix in de Steigers in Amsterdam
Een eerste kleine stap is dat De Correspondent inmiddels iemand in dienst heeft die stukken in het Engels vertaalt.
In de visie van Wijnberg groeit dat uit tot een situatie waarbij zijn platform op termijn in tal van landen eigen correspondenten heeft. En worden dan heel veel stukken in meerdere talen vertaald.
‘Onze vorm van journalistiek leent zich bij uitstek voor een internationale aanpak. Wij beschrijven onderwerpen, diepen die uit, gaan op zoek naar antwoorden in plaats van de waan van de dag te volgen. En wij kiezen vaak grensoverschrijdende onderwerpen als armoede of honger. Plus willen we reclamevrij blijven en kwaliteit blijven bieden, dan hebben we dat grotere bereik nodig. Want onze manier van werken is niet goedkoop.’
Hij rekende zijn gehoor voor dat als De Correspondent in Engeland hetzelfde marktaandeel zou hebben als in Nederland er geld voldoende zou zijn een flink aantal vertalers aan het werk te zetten.
De Correspondent bestaat twee jaar en heeft ongeveer 36.000 abonnees die 60 euro per jaar betalen. Inmiddels is er ook de mogelijkheid 6 euro per maand te betalen. Tot verbazing van Wijnberg maakt daarvan zo’n 5 procent van de abonnees gebruik.
Praat mee