banner festival 23

— dinsdag 2 mei 2017, 16:30 | 0 reacties, praat mee

Parool en AT5 domineren nieuws Amsterdam

Het Parool, AT 5 en NH beheersen de nieuwsstroom in Amsterdam. Andere media zijn minder prominent aanwezig, maar zorgen wel voor meer diepgang en politiek nieuws. Zelfstandige nieuwssites spelen nauwelijks een rol in Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Laatste wijziging: 9 mei 2017, 10:10

Het Parool, AT5 en NH zijn samen verantwoordelijk zijn voor tweederde van het totale nieuwsaanbod in de hoofdstad. Op hun websites en Facebook-pagina’s is hun gezamenlijke aandeel zelfs nog iets groter en reikt het tot bijna driekwart van het lokale nieuwsaanbod.

De online berichten van Het Parool, AT5 en NH kennen een grote mate van interactie. Zowel het aantal berichten waarop wordt gereageerd als het aantal reacties per bericht ligt opvallend hoog, vergeleken met andere onderzochte media.

Tegenover de dominantie van Het Parool, AT5 en NH staan in Amsterdam uiteenlopende partijen als huis-aan-huisbladen, omroepen als Salto en FunX en nichemedia die zich specifiek richten tot studenten, minima of inwoners van een bepaald stadsdeel. Binnen hun aanbod besteden dergelijke
media meer aandacht aan nieuws over lokale politiek, laten zij meer betrokken burgers aan het woord en bieden zij duiding. Zij zijn daarmee van niet te onderschatten waarde voor de variatie binnen het Amsterdamse nieuws-ecosysteem, vinden de onderzoekers.

Verslaggevers van Het Parool en AT5 zijn er op Twitter vaak als eerste bij met nieuwe ontwikkelingen rond de berichtgeving over de nasleep van de mislukte coup en de invloed van Turkse overheid op de Amsterdamse schoolpleinen. Landelijke media maken juist pas op de plaats en komen een dag later met achtergronden en analyse. Zo waren het vooral landelijke media die misverstanden in de Amsterdamse politiek bloot legden over de vermeende ‘Gülenlijsten’, aldus de onderzoekers.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.