Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 23 november 2016, 09:10 | 4 reacties, praat mee

De BWM voor mediadummies

© Jean-Pierre Jans

Het lijkt journalist Fred Sengers een goede zaak als media zich wat minder op meningen, en wat meer op feiten richten. Dat laatste vindt hij een kerntaak van de journalistiek. ‘Een waakhond vraagt zich niet af wat anderen ervan vinden. Een waakhond signaleert zelf onraad en gaat erop af.’ Laatste wijziging: 23 november 2016, 10:56

De Britten stemden voor een Brexit. Donald Trump is gekozen als president van de Verenigde Staten. En met nog een paar maanden te gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen is Nederland alvast in paniek over de aanstaande wraak van de Boze Witte Man (BWM).

Die overigens niet alleen man blijkt te zijn en ook niet exclusief wit. En ook niet per se boos. Maar verder klopt de omschrijving zo goed dat iedereen hem blijft gebruiken.

De toorn van de BWM is gewekt doordat er niet naar hem wordt geluisterd. Heel vervelend allemaal. Je hebt in Nederland vrijheid van meningsuiting, demonstratie en vereniging. Je kunt inspreken, beroep of bezwaar aantekenen tegen zo’n beetje iedere beslissing of desnoods naar de rechter gaan. Volksvertegenwoordigers benaderen, petities opstellen en het spreekuur van de wethouder bezoeken.

Maar dat doet de BWM allemaal niet. Die reageert hooguit op een internetberichtje, op Twitter of Facebook dat het allemaal kut is, niemand er wat van begrijpt, niemand naar zijn mening vraagt en dat dit alles hem heel erg boos maakt.

Media probeerden wel de politieke leider van de partij die het meest electoraal garen spint bij de BWM aan het woord te laten. Maar bij de Boze Witte Hoofdman werd de telefoon nooit opgenomen en tekstberichten niet beantwoord. Wel klaagde hij onophoudelijk op social media dat niemand naar hem wilde luisteren. Dat begrepen zijn volgers maar al te goed.

Heel soms was hij bereid voor de camera een oneliner te geven. Of stuurde hij een krant een open brief. Maar hem op de man af vragen hoe hij de problemen die hij signaleerde eigenlijk wilde oplossen was niet mogelijk. Zijn partijprogramma is eigenlijk nog korter dan een A4’tje en luidt: stem maar op mij, dan komt alles in orde. Het schijnt goed te zijn voor meer dan twintig zetels.

De grote vraag is hoe de vermaledijde elite op de opkomst van de BWM moet reageren. Het eenvoudigste zal zijn als zij hun opvattingen over democratie, een rechtvaardige samenleving en gezonde economie bijstellen. Dat scheelt alvast een hoop gedoe voor de mensen die denken dat intimidatie de enige manier is om een roetveegpiet, AZC of de euro weg te krijgen. Ik zie al een hoop mensen binnen de elite in die richting bewegen, maar ik verwacht dat niet iedereen daartoe bereid zal zijn.

Hoe het wel moet? Ik heb er geen antwoord op. Maar ik heb wel een tip voor de media. Geloof niemand die zegt dat u te weinig BWM’ers aan het woord laat. Ook de baas van de NPO niet. BWM’ers genoeg. Er nog meer aan het woord laten is als vermenigvuldigen met nul. Het is nu al bij tijd en wijle ondraaglijk. Soms snak je naar een reportage over weeskinderen in de Sahel; even wat lucht.

Misschien is het wel zaak als de media zich wat minder op meningen richten. Nederlandse media grossieren in opinie. Feiten zijn schaars. Daarom kan de feitenvrije politiek floreren en zit er een kabinet dat flink heeft bezuinigd, maar glashard volhoudt dat het nergens in de samenleving pijn heeft gedaan. Bestuurders en volksvertegenwoordigers volharden in een papieren werkelijkheid; als het op papier goed geregeld is, dan zal het in de praktijk vast ook wel zo zijn. Er zijn verontruste burgers (PGB-alarm) en Bekende Nederlanders (ouderenzorg) nodig om dat beeld te corrigeren.

Mij lijkt dat een kerntaak van de journalistiek. Een waakhond vraagt zich niet af wat anderen ervan vinden. Een waakhond signaleert zelf onraad en gaat erop af. Laat ook eens mensen aan het woord die worden gehinderd door enige kennis. En niet alleen mensen die bekend zijn. Dat is soms langer zoeken. Maar die zijn er wel degelijk. Een onsje minder autoriteitsperspectief, graag. En van persoonlijk perspectief mag het ietsje meer zijn. Dat zou al heel erg helpen.

 

Fred Sengers is freelance journalist. De laatste 25 jaar is hij werkzaam voor tijdschriften, dagbladen, radio en televisie. Laatstelijk vijf jaar eindredacteur van het dagelijks actualiteitenprogramma Goedemorgen Nederland (KRO) op Radio 1 en twee jaar eindredacteur van het onderzoeksjournalistieke tv-programma Reporter (KRO). Sinds 2013 werkt Sengers als freelance journalist met als specialisatie China. Op zijn website blogaap.nl publiceert hij dagelijks het belangrijkste nieuws uit en over China.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Pieter van Megchelen, 24 november 2016, 13:44

Goed verhaal. Alleen: vermenigvuldigen met nul? Daar komt nul uit. Helemaal prima. Je bedoelt waarschijnlijk delen door nul. Dat gaat niet, of het wordt oneindig en dat willen we niet. Maar goed, dat is natuurlijk wel weer het soort van elitair gezeur waarmee we bepaalde partijen in het zadel helpen, dus ik durf het nauwelijks te zeggen ;-).

Pieter van Megchelen, 24 november 2016, 13:45

Goed verhaal. Alleen: vermenigvuldigen met nul? Daar komt nul uit. Lijkt mij niet problematisch. Je bedoelt waarschijnlijk delen door nul. Dat gaat niet, of het wordt oneindig en dat willen we niet. Maar goed, dat is natuurlijk wel weer het soort van elitair gezeur waarmee we bepaalde partijen in het zadel helpen, dus ik durf het nauwelijks te zeggen ;-).

E. van de Beek, 24 november 2016, 13:46

Grappig. Fred Sengers die de mainstream media ziet als ‘waakhond’. Dat er nog journalisten zijn die in dat sprookje geloven. De mainstream media zijn de roeptoeters van de gevestigde orde. En dat is niet sinds gisteren. In 1883 sprak uitgever en journalist John Swinton de roemruchte woorden:
“There is no such a thing in America as an independent press, unless it is out in country towns. You are all slaves. You know it, and I know it. There is not one of you who dares to express an honest opinion. If you expressed it, you would know beforehand that it would never appear in print. I am paid $150 for keeping honest opinions out of the paper I am connected with. Others of you are paid similar salaries for doing similar things. If I should allow honest opinions to be printed in one issue of my paper, I would be like Othello before twenty-four hours: my occupation would be gone. The man who would be so foolish as to write honest opinions would be out on the street hunting for another job. The business of a New York journalist is to distort the truth, to lie outright, to pervert, to villify, to fawn at the feet of Mammon, and to sell his country and his race for his daily bread, or for what is about the same — his salary. You know this, and I know it; and what foolery to be toasting an “Independent Press”! We are the tools and vassals of rich men behind the scenes. We are jumping-jacks. They pull the string and we dance. Our time, our talents, our lives, our possibilities, are all the property of other men. We are intellectual prostitutes.”

Jeroen Corduwener ondernemend journalist, 24 november 2016, 14:15

Uitstekend verhaal Fred. De Boze Witte Man bestaat alleen bij de gratie van de Repeterende Media. De Repeterende Media laat de BWM aan het woord omdat de Andere Repeterende Media dat doen en het al een eeuwenoud (dit speciaal voor E. van de Beek) recept is dat media elkaar vooral herhalen (wat ‘s morgens in de Volkskrant staat komt ‘s avonds op het NOS Journaal en daarna in Nieuwsuur en vervolgens in Pauw en daarna weer… in de Volkskrant). De Boze Witte Man mocht - in het licht hiervan - als een soort vastgelopen ouderwetse grammofoon plaat woensdagavond eindeloos dezelfde retoriek herhalen - het slotpeidooi van BWM numero 1, die niet alleen de perfecte BWM is maar ook een uitmuntende Slachtoffer Spreker.
De beste oplossing is zoeken en vinden waar nieuws is - Hoofd vaardigheid en Prioriteit van Elke Journalist - het nieuws dat werkelijk van belang is. Ook, zelfs voor de BWM - die zelf Geen Nieuws is, Facebook en Twitter ten spijt

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.