— donderdag 9 april 2020, 10:00 | 0 reacties, praat mee

De Afleiding: virtuele treurtrips, klassiek en e-booken

Den Helder, Place to be - © Mark van Wonderen

De maatregelen rond het coronavirus treffen ons allemaal. Soms raakt het virus ons direct, doordat wij zelf of familie en vrienden ziek worden. Iedereen kan wel wat afleiding gebruiken. Daarom, voor zolang het nodig is: 'De Afleiding' met kijk-, lees- en luistertips waarmee je even kunt ontsnappen aan de niet-aflatende stroom coronaberichten.

In tijden van quarantaine kom je niet veel meer buiten, maar de geest heeft in deze tijd nog wel wat ontspanning nodig. Journalist Mark van Wonderen bracht recent een reisgids uit met de mooie lelijkheid van bepaalde plekken in Nederland. Wie het net als Van Wonderen mist om door troosteloze wijken te lopen kan nu ook een virtuele toer maken.

De site Omdenken heeft enkele routes uit verschillende hoeken van het land digitaal vertaald naar Google Maps, zodat je vanuit je luie stoel via Google Streetview kunt genieten van deze parels der lelijkheid.

Een andere parel is het volgen van een opera via de site van the Metropolitan Opera. Zij bieden tot 12 april elke dag een andere meesterwerk uit de opera-traditie aan.

Het Concertgebouw in Amsterdam is gesloten, maar deelt ook online concertuitvoeringen. Toepasselijk voor de Paastijd kan iedereen tot en met Goede Vrijdag de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach bekijken, uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer. Gedeelde Passie is in dit geval dubbele Passie.

Dan hebben we ook nog de e-books van de Nederlandse bibliotheken. Via de ThuisBieb-app zijn 100 e-books voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die géén lid zijn van de Bibliotheek. De brede selectie bevat voor elk wat wils: van spanning tot chicklit en van literatuur tot informatief. 

Wie juist een keer naast ontspanning van de geest ook wat actiefs voor het lijf wil: het tijdschrift Runner’s World heeft nu een e-book gepubliceerd voor beginnende hardlopers. Het ‘Start to Run e-book bestaat uit de 135 beste tips uit de papieren Start to Run-edities, maar ook met schema’s, een verhaal over hardlopen op een loopband en speciale aandacht voor voetballers, tennissers, hockeyers en roeiers die in deze tijd besluiten te gaan lopen.

Wel met inachtneming van de 1,5 meter afstand, natuurlijk. Het e-book is hier te downloaden.

Wie wil pubquizzen met Philip Freriks en Maarten van Rossem kan dat op Tweede Paasdag, om 20 uur.  Dan keert kennisquiz De slimste mens (KRO-NCRV) eenmalig terug. Gespeeld wordt via de Facebook-pagina van het programma Aanmelden van je team kan via deze pagina.

Bekijk meer van

De Afleiding

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.