Tegel Beeld en Geluid

— woensdag 24 februari 2010, 09:07 | 0 reacties, praat mee

De Aardbeving Spreekt

WEBLOG Verslaggever Hans Jaap Melissen (Wereldomroep/NOS) is in Haïti en houdt voor Villamedia een weblog bij. Het eerste protest tegen mijn wereldnieuws kwam van de aardbeving zelf. Na een vroeg optreden bij Radio 1 waar ik vertelde dat het dodental nooit boven de 100.000 uit kan komen, lag ik weer te slapen, toen de aardbeving mij wakker gromde.

Want dat doen bevingen: er schudt niet alleen van alles, een kilometers lang monster lijkt zich al brommend tegen de aardkost te verzetten. En dit was nog geen 5 op de Richter schaal. Ik probeerde uit bed te komen, maar zat al wankelend vast in het muskietennet. Toen het lukte schoot de grond naar links. Of het bed naar rechts. Maar ik haalde de deur zonder het plafond op mijn hoofd en toen was de nabeving voorbij. Daar stond ik dan buiten, voor de deur van de ‘Mick Jagger kamer. (die sliep hier ooit, en schreef naar verluidt aan de lp Emotional Rescue.)

Vanuit de stad klonk weer overal “Jezus”. En dan niet op de manier die ik zelf gebruik, maar als roep om hulp.

Hulp had ik ook nodig. Later die dag. Want er was veel geloof in mijn verhaal. Maar toch was er ook net iets te vaak scepsis. Ik kreeg bijna het gevoel dat ik mensen iets sensationeels afpakte, waar ze verlekkerd naar hadden zitten kijken. 

Hoe kan dat? Willen we waar voor ons 555 geld? Is 90.000 niet genoeg? En hoe komt het toch dat berichten vanuit deze corrupte en incapabele regering zonder aanhalingstekens worden gebracht. Maar ik die wel “cadeau” krijg. 

Ik heb er geen goed antwoord op.  Maar het is klaar. Nog meer bezoeken aan massagraven en ik moet zelf aan de emotional rescue…..

Ik ga maar weer eens achter de levende Haïtianen aan. Onder hen opvallend veel gewonden…maar goed ik ga mijn verhaal hier niet weer opnieuw uitleggen.. Het staat allemaal op de Wereldomroep en de NOS-site.

Lees Ook:
Deel 4: De primeur waarop niemand wacht
Deel 3: Nieuwe Haïtiaanse pickup line
Deel 2: Journalistieke rust in Haïti
Deel 1: De A2 naar Haïti

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.