Tegel Beeld en Geluid

— dinsdag 16 februari 2010, 08:51

De A2 naar Haïti

WEBLOG Verslaggever Hans Jaap Melissen (Wereldomroep/NOS) is in Haïti en houdt voor Villamedia een weblog bij. Een interbellum noemde ik dat altijd, als ik maar kort in Nederland was, tussen twee reizen naar bijvoorbeeld Irak of Afghanistan in. Maar de afgelopen twee weken waren meer een inter-‘tremblement de terre’, zoals de aardbeving in het Frans-Haïtiaans heet. Dat betekende uitrusten, maar ook in een reeks programma’s en een debat opdraven om mijn indrukken en mening te geven. De weblog ‘Winnen van de Tsunami’ had wat losgemaakt. Teveel misschien wel, want nu leek het soms of mijn enige missie in Haïti was geweest om doden te tellen. Ik had er misschien 10 procent van mijn tijd in gestoken (en kwam uit op beduidend minder dan 230.000).

Te gast in het altijd leuke radioprogramma Spijkers met Koppen voelde ik mij bijna een Holocaustontkenner. Terwijl ik alleen maar niet wil dat er misschien wel 100.000 aardige, lieve Haïtianen ten onrechte worden doodverklaard…

Ik probeerde verder duidelijk te maken dat de journalistiek ook bij een ramp mag blijven proberen om feiten te brengen. We zijn geen permanente Giro 555-uitzending.

Haïti heeft zijn eigen lading gekregen, ook bij Spijkers, waar ik eigenlijk best graag nog wat andere verhalen had kwijt gewild. Over waar mijn Haïtiaanse tolk (vader, zus en dochtertje dood) en ik zo ontzettend om hadden moeten lachen, tussen de puinhopen.  Maar toen ik de geschokte reacties zag op een door presentator Dolf Jansen gelanceerde grap over een verongelukte rodelaar, leek het mij verstandig de kwetsbare luisteraarziel te ontzien. Want die ziel had zich immers, met het hart erbij, de afgelopen weken ingezet om enorme bedragen op te halen voor mijn geliefde Haïti. 

Nu maar hopen dat die luisteraar en tv kijker nog steeds geïnteresseerd is of dat geld al iets doet voor het gemiddelde slachtoffer.  Aan de redacties van actualiteitenrubrieken en kranten zal het niet liggen, daar toonde men verrassend veel interesse voor nieuwe verhalen.   

Alleen voor de taxichauffeur die mij naar Schiphol reed was Haïti te ver weg. Spreken ze daar Spaans? Hoe heet de hoofdstad? 

Ik keek toen maar naast mij, naar de verbreding van de A2, prachtig wit besneeuwd.  We passeerden een waarschuwingsbord. ‘Pas op. Gevaar. Scheuren in wegdek.’ Haïti kwam al steeds dichterbij.

Lees ook:
Deel 1: Haïti: De plotselinge dood
Deel 2: Haïti: Een lastig dilemma
Deel 3: Haïti: Alles smaakt anders
Deel 4: Haïti: Kalm blijven in de chaos

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.