— maandag 16 oktober 2023, 16:30 | 0 reacties, praat mee

Dagblad Guardian ontslaat cartoonist vanwege Netanyahu-cartoon

De cartoon die Steve Bell zijn contract bij The Guardian kostte. Bell leverde veertig jaar cartoons voor de krant. Hij ontkent dat dit werk antisemitische ondertonen heeft. | Steve Bell

Dagblad The Guardian heeft besloten de samenwerking met cartoonist Steve Bell te beëindigen, na een tekening die antisemitisch zou zijn. Bell werkte veertig jaar voor de krant. In de cartoon is de Israëlische premier van plan een stuk huid in de vorm van de Gaza-strook uit te snijden. Laatste wijziging: 23 oktober 2023, 16:01

In de cartoon stelt Bell te zijn geïnspireerd door een historische cartoon van David Levine, gemaakt ten tijde van de Vietnam-oorlog.

Hoewel niet expliciet genoemd, werd Bell ervan beschuldigd dat hij verwijst naar Shakespeare’s toneelstuk De koopman van Venetië. Daarin eist de Joodse koopman Shylock’s terugbetaling van een schuld middels het uitsnijden van een pond mensenvlees, zonder oog voor het lijden dat ‘t uitlokt. Het eeuwenoude toneelstuk hanteert diverse antisemitische stereotypen, en is al jaren een van Shakespeare’s controversieelste werken. Sommige kenners stellen dat Shakespeare in het stuk juist antisemitisme onderzoekt.

De Guardian wees Bell telefonisch op het gebruik van antisemitische stereotypen, maar Bell zegt dat die uitleg voor hem onnavolgbaar is. “Ik refereer in mijn cartoon nergens aan het toneelstuk, dat Netanyahu toont die op het punt staat een chirurgische ingreep te plegen met bokshandschoenen aan, zonder dat de catastrofale gevolgen daarvan duidelijk zijn”, aldus Bell tegen over de BBC.

Een woordvoerder van uitgeverij Guardian News and Media zegt dat Bells contract niet is vernieuwd. “Steve Bells cartoons waren een belangrijk onderdeel van de Guardian, de voorbije veertig jaar. We bedanken hem daarvoor en wensen hem alle geluk.”

Bekijk meer van

The Guardian Steve Bell Israël

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.