basis naar compleet

— dinsdag 18 januari 2011, 09:18 | 0 reacties, praat mee

D66: persvrijheid alle EU-lidstaten checken

Het Europees Agentschap voor de Grondrechten moet elk jaar de persvrijheid in alle Europese lidstaten onderzoeken. Dat heeft D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld maandagavond voorgesteld tijdens de hoorzitting over de omstreden mediawet in Hongarije. "Je ziet steeds dezelfde reflex als er kritiek is op de persvrijheid in individuele landen zoals Italië, Tsjechië en Hongarije. Die landen vinden het oneerlijk dat zij er als enige worden uitgepikt. En daar gaat de discussie dan vooral over." In 't Veld vindt dat die discussie afleidt van de kern, want het muilkorven van journalisten door een mediawet is een schending van Europese grondrechten. Laatste wijziging: 18 januari 2011, 10:36

Een deel van de nieuwe Hongaarse mediawet lijkt ‘op het eerste gezicht onbevredigend’, zo heeft Eurocommissaris Neelie Kroes van Nieuwe Media gezegd tijdens een buitengewone zitting van meerdere commissies van het Europees Parlement. Kroes beschikt sinds vrijdag over de tekst van de omstreden wet in de Hongaarse taal. Op basis van voorlopig onderzoek stelt Kroes dat enkele punten in de mediawet “op de eerste blik niet bevredigend lijken”. Daarover is afgelopen weekend een maandag al contact geweest met de Hongaarse collegas’s. Kroes hoopt zo snel mogelijk met een officieel commentaar te kunnen komen.

Het Europees Parlement debatteert woensdag over de mediawet van Hongarije, dat sinds 1 januari voorzitter is van de EU. De Hongaarse regering liet eerder al weten de wet desnoods aan te passen als blijkt dat de mediawet in strijd is met regels van de Europese Unie. Voorwaarde is wel dat andere EU-landen datzelfde doen met vergelijkbare regels.

 

Bekijk meer van

Europa

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.