website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Craigslist-oprichter steekt miljoenen in journalistieke opleiding

Lars Pasveer — Geplaatst op dinsdag 12 juni 2018, 08:56

Craig Newmark steekt regelmatig geld in journalistieke projecten en opleidingen | Justin Lane / EPA

Craig Newmark steekt regelmatig geld in journalistieke projecten en opleidingen | Justin Lane / EPA

Nieuws De Amerikaanse miljardair Craig Newmark doneert 20 miljoen dollar aan een studie journalistiek aan de City University of New York (CUNY). Newmark, die het in Amerika populaire mini-advertentienetwerk Craigslist oprichtte, zegt dat het belangrijk is betrouwbare journalistiek te steunen, als het zo onder vuur ligt.

De opleiding krijgt Newmarks naam. Het geld moet studenten een studiebeurs geven. Newmark zegt voor CUNY te hebben gekozen omdat die opleiding een kans geeft aan studenten met een diverse achtergrond.

Newmark investeert vaker in journalistiek projecten: vorig jaar stak hij een ton in de Engelstalige tak van De Correspondent. Forse bedragen gingen naar onder meer ProPublica en Columbia Journalism Review.

Newmark verklaart tegenover de New York Times dat hij wat betreft schenkingen geen zin heeft in luxe speeltjes als opera of het ballet. “Ik wil mensen helpen die, net als ik ooit, een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Als je de mazzel hebt dat het je voorspoedig gaat, vind ik dat het passend is om mensen te helpen. Voor mij is journalistiek steunen de beste methode.”

De site die Craigslist oprichtte kostte de krantenindustrie in Amerika volgens onderzoek uit 2013 zo’n vijf miljard dollar aan inkomsten.

De investeringen in journalistiek zijn niet bedoeld om een schuldgevoel af te kopen voor zijn rol in die omzet-implosie, zegt hij. “Craiglist zal een effect hebben gehad, maar oplage en omzet daalden al voor ik de site begon”, aldus Newmark.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.