— woensdag 26 april 2023, 14:00 | 0 reacties, praat mee

CPJ: ‘Persvrijheid Europese Unie in betere toestand dan in andere delen van de wereld, maar is fragiel’

De staat van de persvrijheid in de Europese Unie is beter dan in veel andere delen van de wereld, maar elke vooruitgang is fragiel en verdient doorlopende aandacht, stelt persvrijheidsorganisatie CPJ | Xinhua

De Europese Unie heeft een goede reputatie wat betreft persvrijheid, maar ondanks politieke wil en publieke beloften gaapt er volgens persvrijheidsorganisatie CPJ een gat tussen beleden democratische idealen en wat lidstaten en de Europese Unie in de realiteit presteren. In aanloop naar de Dag van de Persvrijheid op 3 mei verscheen Fragile Progress: the struggle for press freedom in the European Union. Laatste wijziging: 26 april 2023, 14:23

CPJ noemt het rapport een ‘snapshot’ van de huidige staat van persvrijheid in de Europese Unie. Het prijst het initiatief om zogeheten Strategic Lawsuits Against Public Participation (SLAPP) op Europees niveau te bestrijden. Zulke rechtszaken, meestal gestart door oligarchen, politici of steenrijke bedrijven zijn bedoeld om media of journalisten persoonlijk te intimideren en zo van publicatie te weerhouden.

Wetgeving
Na jaren lijkt het erop dat anti-SLAPP-wetgeving het dit jaar dan eindelijk tot Europese regelgeving schopt. Verder staat het wetsvoorstel rond de European Media Freedom Act (EMFA) volgens CPJ vol zinnige suggesties voor bescherming van journalisten en mediaorganisaties tegen inmenging van overheden en bedrijven. Ook verbiedt de EMFA de inzet van spyware om journalisten af te luisteren.

De tekst van EMFA lekte vorig jaar. Invoering in Nederland vereist volgens sommigen een aanpassing van de Grondwet.

CPJ wijst naar de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2024 als aangewezen moment om tegenstrijdigheden in bestaande wetgeving aan te pakken, het met twee maten meten uit te bannen en veiligheid van journalisten en verdedigen van mediavrijheden tot hoeksteen van de Europees beleid te maken.

Dat vereist een “ambiteuze visie”, aldus CPJ. De Europese Commissie moet volgens de organisatie een sterk mandaat krijgen op het terrein persvrijheid. Tegelijk zijn er risico’s, zoals een wetsvoorstel in de strijd tegen kindermisbruik, dat recht op privacy en encryptie dreigt te verzwakken.

Verder is het zaak dat lidstaten ter verantwoording worden geroepen als ze via wetgeving of het juridische systeem de persvrijheid ondergraven. Dat kan bijvoorbeeld via het zogeheten rechtsstaatsmechanisme.

Wapens
Tegelijk noemt CPJ de wapens die de EU tegen lidstaten kan inzetten die de persvrijheid bedreigen “vrij zwak”. Procedures om lidstaten te dwingen zich aan Europese regelgeving te houden (of deze in te voeren) zijn complex en slepen vaak jaren. Het wetsartikel dat een lidmaatschap opschort klinkt volgens de CPJ indrukwekkend op papier, maar vereist unanieme instemming.

Polen en Hongarije hebben elkaar al beloofd zo’n procedure te dwarsbomen, mocht het ooit tot zo’n stemming komen.

Het imago van de Europese Unie als baken voor persvrijheid werd de laatste jaren beschaamd door diverse moorden op journalisten en aanvallen op journalisten en mediabedrijven. Ook woeden er binnen de EU desinformatiecampagnes die het vertrouwen in media hebben ondergraven.

Vrij van zonde
Lidstaten en de EU zijn bovendien zélf persvijandig bezig. Soms bewust, door verzoeken om wettelijk publieke informatie van journalisten te vertragen of te weigeren. Soms door accreditaties voor journalisten die de EU verslaan te beperken. Regelmatig wordt rondom beleidskeuzes simpelweg te weinig context verstrekt om het onderwerp goed te verslaan.

Hoewel over het algemeen het contact met de EU-instituten door journalisten positief wordt omschreven, signaleert de CPJ dat steeds minder ambtenaren met naam genoemd willen worden, wat betekent dat “niemand de verantwoordelijkheid neemt voor uitspraken”.

Verder zijn er volgens journalisten steeds meer algemene en onervaren woordvoerders in dienst, waardoor het lastig wordt om specialisten te spreken te krijgen. Door het dalend aantal journalisten binnen mediabedrijven blijft EU-verslaggeving soms hangen op enkel het ‘officiële verhaal’. Meer in Fragile Progress: the struggle for press freedom in the European Union [.pdf]

Bekijk meer van

Europese Unie CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.