training eu starters

— vrijdag 29 april 2022, 10:51 | 1 reactie, praat mee

Correspondenten Hongkong stappen uit vereniging uit onvrede om schrappen prijs

Een foto van de politie-inval bij Apple Daily half juli. - © EPA

Een deel van de leden van de vereniging voor correspondenten in Hongkong (de Hong Kong Foreign Correspondents Club) is zondag opgestapt. Aanleiding daarvoor was het feit dat de Hong Kong Foreign Correspondents Club (FCC) een dag eerder besloot zijn jaarlijkse Human Rights Press Awards af te schaffen. Dat gebeurde uit angst voor Chinese autoriteiten.

De FCC is een van de oudste journalistieke instituten van Hongkong en werd opgericht in 1943 in China, dat destijds door Japan werd bezet. De Human Rights Press Awards werden in 1996 in het leven geroepen en zijn bedoeld om journalisten in Hongkong te belonen voor hun onbevreesde verslaggeving.

De prijs wordt geschrapt vanwege de invoering van een nieuwe veiligheidswet, die in 2020 door de Chinese hoofdstad Beijing werd ingesteld. De wet maakt het voor journalisten in Hongkong moeilijker om vrij verslag te doen. De FCC vindt dat de wet het onduidelijk maakt wat wel en niet is toegestaan wat verslaggeving in Hongkong betreft. “En we willen niet onbedoeld de wet overtreden”, aldus Keith Richburg, hoofd van de journalistiekopleiding van de Universiteit van Hongkong.

Onder de correspondenten die in een reactie hun lidmaatschap bij de FCC hebben opgezegd, zijn onder andere verslaggevers van Wall Street Journal en The Atlantic. Media in Hongkong worden geplaagd door invallen en gedwongen sluitingen van overheidsinstanties in de afgelopen maanden. Onder andere de krant Apple Daily moest zijn deuren al noodgedwongen sluiten. Meer bij The Globe and Mail

Bekijk meer van

Hongkong

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 1 mei 2022, 22:33

Jammer dat men zwicht voor de druk van de roverheid van China,
maar laten we eerlijk zijn wat stelt de Pers of journalistiek in Holland nog voor ??? helaas ook niet veel want hier praat men de overheid naar de mond dus wat is persvrijheid als de journalist zijn of haar mond gesnoerd wordt en niet in Hong Kong maar in heel europa.
Ik herinner me nog goed dat de hoofd redacteur van de Volkskrant :-)
met droge ogen voor de TV vertelde dat men in de journalistiek intijden van de coronacrisis met een mond moest praten met de overheid,tja dan schieten de tranen in je ogen en weet de roverheid maar al te goed hoe je dus journalisten via een hoofdredacteur kan beïnvloeden,
Nog zo iets het nos journaal of zoals het nu heet SON Staat Omroep Nederland als je het omdraaid die durfden hun mond tot op de dach van vandaag niet open te doen! en dan al die onafhankelijke journalistieke onderzoek bureautjes zoals investico durfden hun mond niet open te doen als mensen informatie hadden die hun inkomsten konden schade,tja en dan spreekt men over de invloed van China op Hong Kong,
dames en heren journalisten kijk eens om u heen wie hier nog onafhankelijk onderzoeksjournalistiek durft te doen nou u misschien of uw buurman of vrouw ik vrees dat u uw baan snel kwijt ben toch.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.