— woensdag 16 september 2020, 08:47 | 0 reacties, praat mee

‘Coronavirus kostte zeker 366 journalisten het leven’

AFP

Het coronavirus heeft veel journalisten het leven gekost, stelt de Zwitserse persvrijheidsorganisatie Press Emblem Campaign (PEC) op basis van eigen tellingen. Verspreid over 47 landen zijn sinds maart 366 journalisten aan covid-19 overleden, aldus PEC.

De organisatie maakte de cijfers dinsdag bekend, voorafgaand aan een bijeenkomst van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. In India overleden de afgelopen weken ruim twintig journalisten aan het virus. India ziet veel nieuwe infecties: alleen afgelopen zondag werden er 94.372 op één dag gemeld.

In totaal zijn er in India 36 journalisten aan het virus gestorven. Andere landen waar veel journalisten aan het coronavirus overleden zijn Peru (82), Ecuador (40) en Bangladesh (31). In de Verenigde Staten zijn 20 journalisten aan het coronavirus overleden.

Verspreid over Europa zijn 28 doden geteld. Volgens PEC zijn de gemelde aantallen vermoedelijk lager dan de werkelijkheid, omdat niet alle coronadoden in de officiële statistieken zijn geteld. De organisatie verzoekt journalistieke organisaties met cijfers om die te delen, “zodat er een compleet beeld ontstaat van de tragedie die de journalistieke gemeenschap heeft bezocht”.

PEC vraagt verder aandacht voor journalisten die nu gevangen zitten. Het risico op besmetting in gevangenissen is groot; in het bijzonder zou WikiLeaks-oprichter Julian Assange vrijgelaten moeten worden, in afwachting van zijn rechtszaak om uitlevering aan de Verenigde Staten te voorkomen. Assange’s gezondheidstoestand zou al broos zijn. Meer bij Press Emblem Campaign

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.