banner festival 23

— woensdag 30 september 2015, 16:37 | 0 reacties, praat mee

Context graag

Journalisten zijn nogal eens slordig, onbetrouwbaar en vooral slecht geïnformeerd. En tot overmaat van ramp zijn ze alleen uit op informatie die in hun straatje past. Werkelijk geïnteresseerd in wat hun bronnen te melden hebben, zijn ze niet. Laatste wijziging: 6 november 2015, 14:37

Het is veelgehoorde kritiek op de journalistiek en het komt ook voorbij in het boek ‘Geen vak voor bange mensen. Over journalisten en andere barbaren’ geschreven door Bernard Hammelburg en Paul van Liempt, die tot voor kort beiden bij BNR Nieuwsradio werkten. Van Liempt is inmiddels werkzaam bij RTL Z.

De ervaren journalisten schetsen in de eerst 90 pagina’s van het boek aan de hand van een aantal bekende journalistieke dilemma’s (zoals wanneer en hoe pleeg je hoor- wederhoor en hoe ga je met anonieme bronnen om) een beeld van de dagelijkse praktijk in de Nederlandse journalistiek. Daarvoor spraken ze met een flink aantal journalisten en met negen mensen die geregeld met journalisten te maken hebben, onder wie SP’er Jan Marijnissen, oud-Shell topman Jeroen van der Veer en econoom Arnoud Boot. In het tweede deel van het boek werken ze interviews met de negen ‘ervaringsdeskundigen’ helemaal uit.

Daarbij trappen Hammelburg en Van Liempt een beetje in de journalistieke valkuil die ze zelf in het boek beschrijven: nieuws is dat wat negatief afwijkt van het gebruikelijke of anders gezegd ‘goed nieuws is geen nieuws’.

De auteurs benaderen de journalistiek vooral vanuit het perspectief van wat er mis kan gaan en ook mis gaat. In beide delen van het boek gaan ze vooral op zoek naar slordigheden van journalisten, geschonden afspraken, hele en halve blunders.

Terwijl ik op basis van het boek ook durf te beweren dat het nogal meevalt. Alle geïnterviewden zeggen ergens wel in een bijzin, dat ze doorgaans goede ervaringen hebben met de journalistiek. Maar dat ze nog wel een paar adviezen hebben nu hen er toch naar wordt gevraagd.

En daar ligt meteen de waarde van het boek, de adviezen komen niet van de minste personen en verdienen daarom alle aandacht. Hammelburg en Van Liempt presenteren ze in het eerste deel van hun boek onder het kopje ‘Hoe kan het beter?’.

Het meest gehoord advies is; bied context. Journalisten zijn er niet om losstaande feiten de wereld in te slingeren, maar om zaken uit te leggen. Het kaf van het koren te scheiden, leren de interviews met de ervaringsdeskundigen ons. Context bereik je volgens de geïnterviewden door zorgvuldig te zijn, consequent hoor en wederhoor toe te passen en naar professionalisering te streven. En dat laatste zou kunnen door de introductie van een eed, gedragscode of systeem van intervisie. Op dat vlak biedt het boek helaas geen context. Voordeel daarvan is, dat er stof genoeg is voor een tweede boek.

Bernard Hammelburg en Paul van Liempt: Geen vak voor bange mensen. Over journalisten en andere barbaren. Uitgeverij Prometheus Bert Bakker, ISBN 9789035141148, 240 pagina’s, € 19,95.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.