Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 7 juli 2016, 14:55 | 1 reactie, praat mee

Constructief

© Truus van Gog

Constructieve journalistiek helpt ons vak verder, zegt Catherine Gyldensted, sinds een jaar directeur Constructieve Journalistiek aan de school voor journalistiek in Zwolle, in het nieuwste nummer van Villamedia magazine (8 juli). Laatste wijziging: 7 juli 2016, 14:58

‘Journalistiek is geen statisch domein dus bevrijd jezelf van die gedachte. En dan zie je een heel nieuw landschap met nieuwe mogelijkheden’, zegt ze. Wat haar betreft gaat journalistiek niet alleen over het blootleggen van een probleem, maar ook over het zoeken naar de oplossing.

Martha Riemsma, hoofdredacteur van De Twentsche Courant Tubantia, wil het meer zien in haar krant. Is dat dan alleen maar positief schrijven? ‘Nee, zeker niet’, zegt ze. ‘Misschien is het gewoon journalistiek, maar zijn we door de jaren heen iets kwijtgeraakt. Ik heb de overtuiging dat we relevanter zijn als we naast kritisch óók oplossingen en perspectieven belichten, inspireren of het debat faciliteren.’

Gyldensted wil inmiddels nog een stap verder gaan. Journalistiek zou ook een rol moeten spelen in het depolariseren van de samenleving. Mensen die op de flanken actief zijn, luisteren niet meer, maar zenden alleen, ze schreeuwen.

Neem de politieke nieuwkomer Denk. Die beoordeelt op ons verzoek de journalistiek in onze rubriek ‘de lessen voor de pers’. En wat doet voorzitter Selçuk Öztürk? Hij neemt de slachtofferrol aan en gaat vervolgens op zoek naar de bevestiging. En dat lukt natuurlijk altijd. Hetzelfde mechanisme zie je bijvoorbeeld bij de PVV en in de journalistiek bij GeenStijl en PowNed.

En als ik in de journalistiek dan moet kiezen tussen schreeuwen of een oplossing zoeken, dan kies ik voor het laatste.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 7 juli 2016, 16:23

De nieuwe (sociale) media staan bol van ongefundeerde kritiek én scheldpartijen. Zo langzamerhand is dat zelfs door serieuze media niet meer tegen te houden. Daarom voel ik veel voor ’ constructieve media’ en om het onderscheid daarin te maken.  Helaas zal dan, vrees ik, weer een of ander toezichthoudende commissie moeten worden ingesteld. Voorlopig ben ik het met Dolf eens dat ik het liefst kies voor een oplossing.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.