data als kans

— woensdag 27 november 2013, 09:16

Commissie houdt VPRO aan CAO

De Vaste Commissie CAO voor het Omroeppersoneel heeft recent een bindend advies uitgebracht in een geschil tussen een VPRO-werknemer en de reorganiserende omroep. Ten grondslag aan het geschil lag de vraag of een boventallige werknemer die solliciteert op een passende, maar minder goed betalende functie een aanvulling op salaris verdient. In de CAO [artikel 34, lid 8] wordt geregeld dat werknemers die ten gevolge van een reorganisatie in een andere functie worden geplaatst, een periodieke aanvulling tot 90 procent van het oude salaris ontvangen. De boventallige werknemer die verplicht - en niet te weigeren - wordt teruggezet in een passende maar slechter betalende functie, krijgt eveneens zo'n aanvulling. De VPRO oordeelde dat, onder de voorzieningen van het Sociale Plan, zélf solliciteren een vrijwillige keuze is. Daarmee vervalt volgens de omroep aanspraak op een aanvulling zoals voorzien in de CAO. Laatste wijziging: 3 december 2013, 12:28

De Vaste Commissie is het daar niet mee eens, al constateert het dat rechtsongelijkheid een inherent onderdeel is van reorganisaties: de ene werknemer blijft, de ander solliciteert intern of wordt door de werkgever herplaatst en weer anderen moeten buiten de organisatie op zoek naar een nieuwe baan.

De Commissie oordeelt dat het niet relevant is hoe de werknemer aan zijn nieuwe passende functie is gekomen: door verplichte herplaatsing of eigen sollicitatie. Zo wordt voorkomen dat de ene werknemer wel salaris krijgt aangevuld en de ander niet.

Het bindend advies kan voor ander omroeppersoneel dat zich met een reorganisatie geconfronteerd ziet, van belang zijn. Een succesvolle vrijwillige sollicitatie of een herplaatsing door de werkgever staan een aanvulling onder artikel 34 niet in de weg.

Bekijk meer van

VPRO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.