anner smart octo

— maandag 28 januari 2019, 13:20 | 0 reacties, praat mee

Conflict: BuzzFeed betaalt vakantiedagen ontslagen werknemers niet uit

CC BY-SA 2.0 / Anthony Quintano

Onlangs kondigde BuzzFeed een forse reorganisatie aan, waarbij 15 procent van alle werknemers moeten verdwijnen. Wereldwijd gaat het om zo'n 1100 mensen, meldt The Guardian. Huidige werknemers, solidair hen die ontslag is aangezegd, gaan het gevecht aan met de uitgeverij, omdat die weigert opgebouwde vrije dagen uit te betalen.

Alleen ontslagen werknemers in Californië krijgen hun betaalde vrije dagen in geld uitgekeerd, omdat die werknemersbescherming in de wet is vastgelegd. De rest kan voorlopig fluiten naar zo’n uitbetaling van opgebouwde dagen.

Een speciaal in het leven groepen raad, de BuzzFeed News Staff Council, komt op voor de belangen van huidige én ontslagen werknemers. Ze noemen de wijze waarop BuzzFeed “elk aspect van de ontslagen - van communicatie erover tot de uitvoering ervan” verontrustend. “Het zal een hele tijd duren voor dat ons vertrouwen in het bedrijf is hersteld. Er is echter nú al iets dat jullie kunnen doen - en dat is werknemers die hun baan verliezen netjes behandelen”, aldus de werknemersraad in een brief aan de directie.

BuzzFeed-correspondente Jane Bradley meldt op Twitter dat inmiddels 425 werknemers hun handtekening hebben gezet onder die oproep.

BuzzFeed weigert de opgebouwde vrije betaalde uren voor vrijwel alle Amerikaanse werknemers uit te betalen. De raad schrijft dat veel van de getroffen werknemers werkten in bedrijfsonderdelen met de moeilijkste roosters, zoals teams die breaking news en curatie verzorgden.

Het betreft verder mensen die dagen en soms weken opbouwden omdat vrij nemen soms actief werd ontmoedigd. “Voor veel mensen maakt het wel of niet uitbetalen van paid time off het verschil tussen rekeningen kunnen betalen, studieschuld aflossen of het ondersteunen van de familie. Het is onbestaanbaar dat BuzzFeed dit rechtvaardigt voor sommige werknemers en niet anderen, enkel om de balans van het bedrijf te dienen”, aldus de raad.

Ze eisen dat BuzzFeed álle ontslagen werknemers hun opgebouwde uren uitbetaalt, ongeacht of die in een staat wonen die zoiets niet wettelijk verplicht. Meer bij Medium

Bekijk meer van

BuzzFeed

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.