basis naar compleet

— dinsdag 17 mei 2022, 13:02 | 0 reacties, praat mee

Commissariaat publiceert gedragsregels voor invloedrijke online videomakers

ANP

Het Commissariaat voor de Media heeft beleidsregels gepubliceerd waaraan invloedrijke YouTubers, TikTok-ers en Instagrammers zich moeten gaan houden. Deze groep valt per 1 juli aanstaande onder de Mediawet, als zij minstens 500.000 volgers hebben en regelmatig nieuwe video's publiceren. Laatste wijziging: 17 mei 2022, 13:04

Online videomakers met een dergelijk bereik zijn vanaf nu wettelijk verplicht zich te registreren bij het Commissariaat. De toezichthouder verwacht dat in de toekomst deze drempel wordt verlaagd en meer influencers onder toezicht komen te staan. Invloedrijke videomakers moeten zich verder registreren bij de Stichting Reclame Code (toezichthouder op reclamewetgeving) en NICAM, dat toeziet op leeftijdgebonden audiovisuele media.

De groep uploaders moet aan kijkers helder zijn welke video(-onderdelen) reclame bevatten en dienen extra oplettend te zijn wat betreft minderjarige kijkers. Ook is anonimiteit niet toegestaan: de onderneming, vestigingsplaats en contactgegevens moeten op de pagina’s van de uploader te achterhalen zijn, bijvoorbeeld via een verwijzing naar een bedrijfssite.

Het Commissariaat zegt dat het toezicht op deze groep relatief nieuw is in Europa, en daarom stapsgewijs wordt ingevoerd. Op basis van praktijkervaring of extra regelgeving vanuit Europa wordt het toezicht “van tijd tot tijd” aangepast.

Bekijk meer van

Commissariaat voor de Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.