NVJ compleet lid

— woensdag 6 december 2023, 08:10 | 2 reacties, praat mee

Column: Een lichtend voorbeeld van hoe het niét moet

Column: Een lichtend voorbeeld van hoe het niét moet
Nick Kivits - © Duco de Vries

De nieuwssite die ik gedurende mijn werkdag het vaakst onder ogen krijg, is er een die ik niet snel zelf zou bezoeken. Sinds ik in loondienst ben en ‘van de zaak’ een Windows-computer gebruik, surf ik voor het gemak in Microsofts eigen browser Edge. En iedere keer als ik in die browser een nieuw tabblad open, verschijnt daar als vanzelf de nieuwssite Microsoft Start. Laatste wijziging: 6 december 2023, 13:20

Microsoft Start is een verzamelpagina, die vooral nieuws uit andere bronnen laat zien. In ruil voor een deel van de advertentie-inkomsten, leveren nieuwsbedrijven van over de hele wereld Microsoft een deel van hun eigen nieuwsverhalen (in Nederland heeft de techgigant onder andere zo’n deal met het ANP, Bright, Business Insider en RTL Nieuws). Die verhalen worden vervolgens gecureerd en door een algoritme op een voor mij gepersonaliseerde startpagina getoond.

Je hebt ‘zoeken’ en ‘verprutsen’

Tot een paar jaar geleden had Microsoft wereldwijd nog honderden mensen in dienst om dat in goede banen te leiden. In 2018 waren het er nog 800. Maar sindsdien heeft Microsoft een groot deel van de menselijke werknemers de deur gewezen, ten faveure van kunstmatige intelligentie (AI).

Het gebruik van AI in de journalistiek is natuurlijk een zoektocht. Maar je hebt ‘zoeken’ en ‘verprutsen’. Een paar weken geleden ging Start vol op zijn plaat, toen AI automatisch een poll genereerde bij een artikel van The Guardian. Het nieuwsverhaal: de dood van een 21-jarige vrouw in Sydney, die gevonden was met wonden aan het hoofd. De poll: Wat denk jij dat de doodsoorzaak is? De antwoordopties: moord, een ongeluk of zelfmoord. Het resultaat: woede alom. En terecht.

Dat kan alleen een computer ‘bedenken’

Het is ook niet de eerste keer dat de kunstmatige intelligentie achter Microsoft Start de mist in ging. In september publiceerde de website een door AI in elkaar geklust artikel over de onverwachte dood van de Amerikaanse basketbalspeler Brandon Hunter. Met daarboven de kop: ‘Brandon Hunter useless at 42’. Nutteloos! Dat kan alleen een computer ‘bedenken’.

Een maand later volgde een soortgelijke canard over president Joe Biden, die er in een artikel onterecht van werd beschuldigd in slaap gevallen te zijn bij een herdenking voor slachtoffers van bosbranden op het Hawaïaanse eiland Maui. De artikelen in kwestie kwamen niet uit de koker van Microsoft zelf, maar waren afkomstig van obscure partners. Maar wel gecureerd en geplaatst door AI.

Hoeveel mensen Microsoft nog in dienst heeft voor Start, wil het bedrijf volgens CNN niet zeggen. Of er nog een paar menselijke ogen meekijkt bij Start (het human-in-the-loop-principe) valt niet te zeggen. En ondanks het feit dat het bedrijf prat gaat op ‘verantwoord omgaan met AI’, geeft het op vragen over de genoemde canards alleen een nietszeggend antwoord. Eén ding is in ieder geval wél duidelijk: Microsoft Start is een lichtend voorbeeld van hoe het niet moet.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Ren de Vree, 7 december 2023, 13:43

Je kunt Microsoft Start in Edge heel makkelijk afzetten, jij doet net of je iets wordt opgedrongen.

Nick Kivits, 11 december 2023, 09:02

Dag Ren. Dat weet ik natuurlijk. Maar dat is niet het punt van de column.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.