Coach Jolan Douwes raadt thuiswerkers aan: boost je brein

Altijd al een cursus storytelling of datajournalistiek willen doen, maar steeds geen tijd? Voor thuiswerkers die door de coronacrisis minder te doen hebben, is dit hét moment om trainingen te volgen. Jolan Douwes, loopbaanadviseur en journalist, peilt bij opleidingsinstituten die gericht zijn op de media, hoe ze hun aanbod gaan aanpassen.
Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid Connie Wiering. Ook lid worden?
‘Gebruik je tijd voor bezinning.’ ‘Inspiratie voor thuisblijvers.’ De gratis aanbiedingen voor webinars vliegen je om de oren. Van ‘Hoe blijf je rustig en positief in deze bizarre tijd’, tot een lesje videobellen voor sollicitanten - het aanbod is zo groot dat het computersysteem het nauwelijks aankan. Zo zat ik een half uur te wachten op een webinar over LinkedIn. Door technische problemen is het uitgesteld.
Ook voor trainers zijn dit moeilijke tijden - hun agenda’s zijn leeg geveegd en hun inkomsten vallen weg. Om toch aan het werk te blijven, popelen ze om online verder te gaan, merkt trainingsadviseur Michiel de Zwart van De Redactie. Digitaal lesgeven is een vak apart, maar daar springen content-makers slim op in. ‘Ik heb nu tien nieuwsbrieven met tips over online trainen in mijn mailbox’, zegt De Zwart.
Hij vindt het heel sympathiek dat allerlei experts gratis webinars aanbieden. Maar een uurtje luisteren en chatten is toch iets anders dan een workshop van een dag. ‘Tot nu toe hebben we al onze klassikale trainingen uitgesteld. Een aantal daarvan is binnenkort wel online te volgen. We weten alleen niet of deelnemers erin willen investeren met een mogelijke economische crisis voor de deur. Bovendien leent een cursus ‘Begrijpelijk schrijven’ zich er beter voor dan een cursus ‘Interviewen’ waar deelnemers veel gesprekstechnieken oefenen. Dan moet je toch eerder denken aan één-op-één-training.’
Met dat dilemma heeft Yvonne Dankfort, manager van de NVJ Academy, ook te maken. Zij heeft haar aanbod op het gebied van e-learning al in de etalage gezet en overlegt nog met de podcast-docent en andere experts. ‘We denken aan webinars, introductiefilmpjes en digitale trainingen.’
Ook WerkStation, het mobiliteitsplatform van de publieke omroepen, gaat het aanbod aanpassen. Manager Diane Driessen overweegt één-op-één trainingen, videocoaching en webinars. ‘Is er wel vraag naar al die webinars?’, vraagt Michiel de Zwart van De Redactie. Daar kan JobOn, de landelijke community voor werkzoekenden, wel iets over zeggen. ‘1018 aanmeldingen, deze week! Daarom gaan we doorrrrrr…..’
Logisch dat leren om afstand populair is. Het is een manier om je nuttig te voelen, afleiding te vinden, je verbonden te voelen met andere deelnemers en je kennis te vergroten. Een loopbaanklant van me vertelde enthousiast dat ze al halverwege een serie gratis colleges via het Engelstalige platform Coursera is. Ze is net haar leidinggevende baan bij een omroep kwijt. De Britse hoogleraar die alles weet van ‘Managing the Company of the Future’ geeft haar weer extra bagage voor de volgende stap.
Kom op, thuisblijvers, boost je brein.
Bijspijkertips voor thuiswerkers
-Ben je in vaste dienst, dan kun je vragen of je opleidingsbudget hebt.
-Gratis online-trainingen en e-boeken in het Engels vind je o.m. via Unesco.
-(Audio) boeken via de online bibliotheek, Corona-klassiekers bij de Mundo Boekenclub.
-Elke dag brengt NPO Radio1 podcasts.
-‘Hoopvolle’ films kun je kijken via Cinetree, documentaires gratis via IDFA.
-Podcasts over werk en carrière, zoals BNR Werkverkenners, Intermediair’s Work in Progress en Esther Perel’s How’s Work?
-Loopbaanbegeleiding en coaching gaat goed via videobellen. Zoek wel iemand die gecertificeerd is, bv. via brancheorganisatie Noloc.
Praat mee