website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Coach Jolan Douwes over een ondernemende presentator

Jolan Douwes — Geplaatst op vrijdag 8 juni 2018, 11:00

© Truus van Gog

De Coach Robbert is tv-presentator bij een regionale omroep. Hij staat vaak voor de camera bij sportevenementen, Sinterklaasintochten en verkiezingen. Wekelijks presenteert hij een studioprogramma met gasten en publiek. Hij kan zich niet vinden in nieuwe bureaudiensten en twijfelt of hij niet beter kan gaan free­lancen.

Zelf de gasten voor zijn uitzending bellen, Robbert* (38) vindt dat zijn werk daar niet spannender van wordt. Bovendien sluimert al een tijd het gevoel dat hij als een van de boegbeelden van de omroep niet genoeg waardering krijgt. Hij denkt erover te vertrekken.

Voordat hij zo’n rigoureus besluit neemt, vraagt hij een loopbaan­traject aan. Hij kan dat mooi doen van zijn voucher van 1000 euro die hij eens in de vijf jaar van de publieke omroep krijgt. Eerst gaan we na wat zijn werkgever en hij elkaar nog te bieden hebben. Door de plussen en minnen op papier te zetten, wordt duidelijk welke rij het langst is. Verrassing: Robbert houdt meer van zijn omroep dan zijn onvrede doet vermoeden. Zijn tv-programma en collega’s zou hij niet willen missen. Hij realiseert zich ook dat hij zijn bekendheid dankt aan het podium dat de omroep hem biedt. Als visitekaartje heeft hij zijn baan juist nodig. Robbert besluit te blijven, maar niet meer de hele week.

Tot zijn verbazing kan hij daarover onderhandelen. Het geeft al een beter gevoel dat de omroep hem niet kwijt wil. Van personeelszaken krijgt hij het advies eerst vaderschapsverlof op te nemen. Daardoor kan hij één dag per week werken aan zijn ondernemersplan. Met een communicatiebureau maakt hij een afspraak dat hij mag meekijken.
Ondernemersbloed blijkt hij te hebben als hij een vragenlijst heeft ingevuld. Hij durft risico’s te nemen, overtuigingskracht heeft hij genoeg, een wervende tekst is snel geschreven en netwerken doet hij al. Samen bedenken we wie hem kunnen helpen. Voor zijn logo kan hij een collega met grafische ervaring vragen. Met een bevriende website­bouwer wil hij een site maken. En voor zijn jaarlijkse belastingopgave zoekt hij een boekhouder.

Na vier afspraken kan Robbert op eigen kracht verder. Een half jaar later mailt hij dat hij parttime gaat werken. En een paar jaar later staat zijn bureau voor mediatrainingen en presentatie-opdrachten als een huis. Met zijn hoofdredacteur overlegt hij regelmatig of klussen niet botsen met zijn rol als onafhankelijke tv-journalist. En hij fietst weer met plezier naar zijn werk.

*Robbert is om privacy-redenen een gefingeerde naam.

5 Tips van Jolan
• Schakel een loopbaan- of ondernemerscoach in met kennis van de media.
• Overleg over de mogelijkheid om eerst verlof op te nemen of parttime te werken.
• Doe de ondernemerstest bij de Kamer van Koophandel en maak een actieplan.
• Volg de workshop van Peter Schneider (NVJ Academy) over onderhandelen.
• Lees de nieuwsbrieven van Femke Hogema en haar boek ‘Financiën voor zzp’ers’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.