basis naar compleet

— donderdag 25 augustus 2016, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Clinton en Associated Press ruziën over artikel

Shawn Thew / EPA

Persbureau Associated Press ligt onder vuur vanuit de Clinton-campagne rond de scoop dat Hillary Clinton in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken zich vooral inspande voor donateurs aan haar Clinton Foundation. De door AP opgevoerde cijfers zouden volgens de campagne zijn gemanipuleerd om een Clinton in een slecht daglicht te stellen. Laatste wijziging: 25 augustus 2016, 09:12

AP schreef in het artikel dat van 154 mensen die Clinton sprak, er 85 actief doneerden aan de goededoelenstichting van Hillary en Bill Clinton. Andere media stelden al snel vraagtekens bij het getal, omdat Clinton vier jaar BuZa-minister was. Slechts 154 ontmoetingen leek bijzonder laag.

Onder meer tijdschrift Vox, de Washington Post en de Clinton-campagne zelf doken op het stuk, dat op Twitter door AP werd gepromoot met de kop: “Meer dan de helft van iedereen die Clinton ontmoette als regeringslid gaf geld aan de Clinton-stichting”.

Clinton heeft echter in haar tijd als minister ruim 1700 wereldleiders en regeringsleden in binnen- en buitenland ontmoet, aldus campagneleider Joel Benenson. AP heeft uit die hele groep een selectie gemaakt die hun eindconclusie staaft, aldus Benenson. AP-directeur Media Relations Paul Colford heeft een verklaring uitgegeven over de totstandkoming van het artikel.

Colford stelt dat AP alleen heeft gekeken naar ontmoetingen die buiten de gebruikelijke activiteiten van een minister van Buitenlandse Zaken vielen, maar waar Clinton toch tijd voor vrijmaakte. Colford wijst op het feit dat AP-verslaggeving recent leidde tot het opstappen van Donald Trumps campagneleider. “We onderzoeken zaken die spelen rond alle presidentskandidaten en zullen dat blijven doen”, stelt Colford.

Tegenstanders van Clinton riepen direct na het AP-stuk op tot een diepgaand onderzoek naar het ‘betalen voor toegang’ via Clintons stichting.

Meer bij Vox 1 / Vox 2 / The Hill / Washington Post

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.