— donderdag 21 oktober 2021, 12:00 | 0 reacties, praat mee

Clarice Gargard stopt als NRC-columnist

© Jennifer Hendriks / HCA

Clarice Gargard stopt als columnist bij het NRC, zo is te lezen in haar laatste column. Gargard zal de komende tijd bezig zijn met het maken van een documentaire en een televisieprogramma.

Gargard stelt dat de zichtbaarheid die zij verworven heeft een valkuil kan worden, en dat deze meer als vehikel dan als einddoel gebruikt moet worden. “Ik heb nu gewoon niet zoveel meer te zeggen hier. Hoeveel ruimte zou er vrijkomen als we allemaal eerlijker zouden zijn over de tijd van gaan? Ook ben ik het maatschappelijke debat meer dan zat. We cirkelen rond hetzelfde politieke faillissement, institutioneel onrecht, modder slingeren, zelfimportantie en gebrek aan zelfreflectie. Met een oneindige stroom aan meningen en sprekers en gebrek aan denkers, doeners en luisteraars. Soms moet je even uit de orbit stappen om perspectief te krijgen.”

Hiermee spreekt Gargard uit eigen ervaring. Met haar werk kreeg ze, naast positieve reacties, ook ‘bakken met haat’ over zich heen. Zo kreeg ze tijdens een livestream van een demonstratie tegen Zwarte Piet allerlei opruiende reacties binnen, waarvoor ze uiteindelijk naar de rechter was gestapt.

Naast een documentaire, gaat Cargard met haar platform Lilith Magazine ook een satirisch televisieprogramma voor de VPRO maken.

Een definitief afscheid van columns schrijven is het niet. Gargard: “Uiteraard zal ik, zoals het een goede columnist betaamt, mijn waarde voor het debat blijven overschatten en op de opiniepagina verschijnen zodra ik mij geroepen voel weer de pen in te klimmen. Dit is dus geen vaarwel, maar een jullie moeten me voor heel even missen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.