mgm nvj maart

— vrijdag 28 maart 2008, 13:52 | 1 reactie, praat mee

Chinese censuurmachine

Gastcolumnist Sigrid Deters is journalist bij de Wereldomroep

Laatste wijziging: 27 april 2008, 16:53

Ik krijg net een mailtje van Josh, een slimme Chinese jongen van begin twintig, die ik ken van toen ik een half jaar in Peking Chinees studeerde. Wat ik vind van die video’s op YouTube over agressieve Tibetanen die weerloze Han-Chinezen belagen? Krijg ik dit ook wel te zien in mijn land?

Josh is een van de vele Chinezen die de continue stroom van Westerse kritiek op China beu zijn. Een sentiment dat natuurlijk wordt gevoed door de Chinese censuurmachine. Overuren maken ze daar. Staatspersbureau Xinhua pluist uitvoerig de Westerse berichtgeving over de rellen na. Ze stuiten op een verkeerd geïnterpreteerde foto op een Duits televisie­station. En nog een: op de CNN-website een foto van een militair voertuig waar de Tibetaanse stenengooiers handig van zijn afgeknipt. Volgens dit persbureau is het bewijs geleverd dat de Westerse wereld erop uit is China zwart te maken. ‘Zij’ gunnen China het succes van de Olympische Spelen niet.

Tegelijkertijd is mijn Chinese vriend Josh te slim en te wereldwijs om de censuur in eigen land te ontkennen. Was hij niet degene die mij al tijdens onze eerste ontmoeting een lijst proxy-adressen gaf waarmee ik de Chinese internetcensuur kon omzeilen? ‘Ik gebruik die zelf om kritische blogs uit Singapore en Amerika te volgen’, vertelde hij me toen.

Maar toch, Josh blijft zitten met een dubbel gevoel: hij weet dat de Westerse media betrouwbaarder zijn dan de Chinese en dat die anti-Tibetaanse filmpjes op internet slechts een deel van de waarheid tonen. Hij weet dat de Chinese censuur hem in een bepaalde richting duwt. Tegelijkertijd vraagt hij zich af of het wel terecht is dat zijn land zo scherp wordt becommentarieerd. China is geen lieverdje, maar het Westen dan wel?

Misschien heeft de Chinese blogger Michael Anti in een onlangs verschenen interview in de Los Angeles Times wel gelijk: ‘De regering toont meer zelfvertrouwen en leert de media beter te bespelen. Ze ziet hoe het Witte Huis en het Pentagon dat doen.’
Dus wie weet laat China straks toch nog de pers binnen in Tibet.

Embedded, bij het Chinese leger.

Bekijk meer van

China

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wally Kaal, 1 april 2009, 15:07

Wo shi zhongguo ren,

Wally

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.