onderzoek covid en journalistiek

— vrijdag 17 oktober 2008, 08:53

CBP veroordeelt ‘banlijst’ GeenStijl

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft geoordeeld dat een actie om ip-adressen van overlastgevende lezers van weblog GeenStijl te verzamelen, onrechtmatig was. Het krakersblad Bluf! publiceerde in de jaren tachtig materiaal dat via een inbraak was verkregen. Daar was veel ophef over en leidde tot het opstappen van Groenlinks-Kamerlid Duyvendak. Geencommentaar maakte een voor het rechts georiënteerde GeenStijl onweerstaanbare pagina met steunbetuigingen voor deze zogeheten Bluf!-affaire. GeenStijl riep haar lezers op de pagina te vervuilen. Het ging Geencommentaar daar juist om: zo werden de notoirste overlastgevers geregistreerd. De lijst met unieke computeradressen werd vervolgens ter beschikking gesteld voor mensen die hun eigen weblog 'GeenStijl-vrij' wilden houden. Het CBP ziet de ip-adressen echter als persoonlijke gegevens en openbaarmaking daarmee verkeerd. Geencommentaar had overigens zelf bij het CBP om een oordeel gevraagd. De database met ip-adressen is inmiddels vernietigd, aldus Geencommentaar.

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.