banner festival 23

— donderdag 28 juli 2022, 11:09 | 0 reacties, praat mee

Caroline van der Plas treedt voorlopig niet meer op in de media door ‘ernstige bedreigingen’

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging in de Tweede Kamer in juli 2022. - © Peter Hilz/ANP

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) treedt voorlopig niet meer op in de media door 'ernstige bedreigingen', zo laat een woordvoerder van de partij weten aan RTL Boulevard. Laatste wijziging: 28 juli 2022, 11:59

Partijlid Henk Vermeer laat weten dat de bedreigingen ‘ernstig’ zijn en dat het nog onduidelijk is uit welke hoek ze precies komen. Van der Plas wordt volgens Vermeer al langer bedreigd wordt, maar nu ‘de piek’ bereikt is.

Er zou onder meer gedreigd worden dat Van der Plas ‘hetzelfde lot als Pim Fortuyn staat te wachten’. Via Twitter laat Van der Plas weten dat ‘alles voorlopig uit de agenda is geschrapt’ en dat zij voorlopig ook geen werkbezoeken meer aflegt. ‘De anti-boerlobby of de anti-BBB-lobby draait op volle toeren. De haatberichten nemen in hevige mate toe en ook doodsbedreigingen komen nu binnen. Kennelijk wordt BBB te groot in de peilingen en vinden mensen dan dat ze haat over je heen mogen storten’, aldus het Kamerlid tegen de Telegraaf.

Woensdagavond deelde Van der Plas op Twitter een paar screenshots van tweets waarin iemand onder het pseudoniem ‘True Piece’ schrijft dat ‘ik nul medelijden heb als Caroline vd Plas of Gideo van Meijeren [Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie, red] iets aangedaan wordt door het opruien van het trekkertuig. Eigen schuld. En ja, er gaat iets gebeuren. Gewaarschuwd bij deze.’ Eerder op de dag veroordeelde Van der Plas via Twitter de boeren die ‘branden en blokkades veroorzaken en acties voeren die gevaar opleveren voor mens/omgeving’ en vroeg hen daarmee te stoppen.

Tegenover het AD zei Farmers Defence Force-voorzitter Mark van den Oever naar aanleiding van een ongeluk op een snelweg bij boerenprotesten dat ‘ogelukken natuurlijk nooit te rechtvaardigen zijn’ maar dat het ‘niet zo erg is, zolang het een beetje blikschade is’. FDF ontkent betrokken te zijn bij de ‘protesten’ op de snelwegen, waarbij boeren brand stichtten in de berm naast de snelweg, maar zegt wel ‘te begrijpen’ dat boeren ‘uiting geven aan hun frustratie’.

Door de bedreigingen reist Van der Plas inmiddels al niet meer alleen naar afspraken door het land. Het Kamerlid zou inmiddels beveiliging hebben, maar daarover wil de partij niet in details treden. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar uit welke hoek de bedreigingen komen. Andere medewerkers van de partij willen uit voorzorg niet op camera reageren over de bedreigingen aan de lijsttrekker van BBB.

Naar aanleiding van het nieuws van de ‘ernstige bedreigigen’ tegen Van der Plas ontvangt het Kamerlid donderdagochtend veel steun van andere Kamerleden, zowel binnen als buiten de coalitie. Het feit dat Van der Plas voorlopig afziet van mediaoptredens, is juist extra opmerkelijk omdat zij voorheen veelvoudig te zien en te horen was in televisie- en radioprogramma’s en talkshows.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.