banner festival 23

— maandag 3 februari 2020, 08:18 | 0 reacties, praat mee

Canon Zilveren Camera 2019 naar Eddy van Wessel

Het laatste bolwerk - © Eddy van Wesel

Fotograaf Eddy van Wessel heeft de Canon Zilveren Camera 2019 gewonnen met zijn serie 'Het Laatste Bolwerk'. Van Wessel is hiermee de eerste in 54 jaar tijd die de prijs voor de derde keer wint. Hij won de Zilveren Camera ook al in 2012 en 2015. Laatste wijziging: 4 februari 2020, 09:01

Juryvoorzitter van Stichting De Zilveren Camera Marc Prüst: “Dit jaar resulteerde de stemming in een overtuigende keuze voor de serie uit het oorlogsgebied in Syrië waar Eddy van Wessel in maart de val van de laatste nederzetting van Islamitische Staat, Baghuz, vastlegde. Een overweldigende serie met dystopische beelden van een uittocht door een woestijn, waarbij het onderscheid tussen slachtoffer en dader minder voor de hand liggend is dan een simpel goed en kwaad. De serie is ook bijzonder sterk ge-edit: elk beeld draagt iets bij aan het geheel, en neemt de kijker mee naar een wereld die ver afstaat van de gemiddelde burger in Nederland.”

Ilvy Njiokiktjien heeft met ‘Born Free, Mandela’s generation of hope’ de Prijs voor Storytelling gewonnen. “De winnaar verbeeldt haar onderwerp en thematiek in al hun complexiteit. ​Ilvy Njiokiktjien toont zich met het transmediale ​Born Free ​in die zin niet alleen een gedegen journalist, maar weet ook goed gebruik te maken van de diverse platforms waarop het project zichtbaar is gemaakt. Meerdere krantenpublicaties, een televisiedocumentaire en een fotoboek laten zien hoe het is om op te groeien in een land dat zich nog steeds aan het losmaken is van een verleden van extreme politieke en sociaal culturele verdeeldheid​.

De winnaar van de Paul Peters Fotoprijs is Sabine van Wechem met haar serie ‘In de Ban van Hilmano’. “Een intieme, langlopende serie over verslaving en liefde. De fotograaf verhaalt over Hilmano en Iris, over hun liefde, ruzies, seks en drugsgebruik. We zien vertwijfeling, verdriet en plezier. In de rauwheid zit ook tederheid. De fotograaf is zó dichtbij en weet dit alles zo precies te vangen, dat je de problematiek duidelijk voelt en de afstand tot het onderwerp wegvalt. Hieruit spreekt voor de jury de enorme compassie van de fotograaf. Bovendien is het prachtig gefotografeerd.”

Eerder werd Marcel van Hoorn als winnaar van de NS NSP / Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar bekendgemaakt

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.