word studentlid

— maandag 9 mei 2011, 16:57 | 6 reacties, praat mee

‘C2000 blijft gesloten netwerk’

Journalisten krijgen geen toegang tot C2000, het digitale alarmerings- en communicatiesysteem van de hulpdiensten. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag in een gesprek met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) meegedeeld. Sinds de invoering van C2000 in 2004 is er forse kritiek op het systeem. Journalisten kunnen door het gesloten karakter van het communicatiesysteem niet meeluisteren en zijn afhankelijk van een melding door de autoriteiten als er iets gebeurt. Het komt echter regelmatig voor dat er helemaal geen persalarm komt. Zo is er over het schietdrama in Alphen aan den Rijn nooit een persalarmering afgegeven. 'Hoe duidelijk wil je 't hebben dat er geen goed persalarmeringssysteem voorhanden is', aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. De minister wil nog wel een vervolggesprek om over de door de NVJ gesignaleerde problematiek rondom persalarmering te praten. De NVJ zal binnenkort haar leden oproepen om ervaringen te delen. Meer bij de NVJ Laatste wijziging: 10 mei 2011, 14:24

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

Frank, 9 mei 2011, 23:16

Het is jammer dat de 112 ‘straatjournalistiek’ verdwijnt. Je kan het de politie niet kwalijk nemen. Ook wij gunnen hen niet altijd een kijkje in onze keuken maar hebben elkaar hard nodig. Helaas werkt dat bij sommige politiekorpsen vaak maar een kant of krant op.

Tijdens de ontwikkeling van C2000 waarschuwde ik, samen met een cameraman van het NOS-journaal, al menig media en de NVJ voor de rampzalige gevolgen voor de media van het inmiddels werkende communicatiesysteem.

Al jarenlang is het onder fotografen en cameramensen het gesprek, maar een oplossing komt er maar niet en zal er zo ook nooit komen. In het begin had de NVJ zich harder moeten opstellen en niet zo ‘politiek correct’. De media en de NVJ hadden, in het belang voor de persvrijheid voor onze burger, op zwart moeten gaan. Helaas lukken deze massale acties wel bij de politie, huisartsen en de brandweer, maar niet bij de media.

Het is wel jammer dat de politieke partijen in Nederland de media niet genoeg steun geven klaarblijkelijk. Ik heb toen met mijn verhaal over C2000 menig lokaal krantje gehaald. Dat deed ik zeker niet voor mijn portemonnee, maar wel voor behoud van een open democratie voor u en mijn kinderen.

Marcel van Daalen, 10 mei 2011, 00:21

Ik merk steeds vaker dat op locaties waarbij hulpdiensten worden ingeroepen de locale mensen al
foto’s maken voordat de pers verschijnt. Ik herriner mij nog de oproep van de nat. recherche
om beeldmateriaal af te staan of te uploaden
naar een specifieke website om bewijs materiaal te verzamelen (case Apeldoorn 30-4-2009).
De beslissing om journalisten te weren voor het P2000 systeem staat voor mij haaks op dergelijke verzoeken van politie/recherche/ nat. recherche.
Je helpt elkaar of je helpt helemaal niet.

Succes nieuwsjournalisen.
M. (non press photgrapher)

Fer Traugott, 10 mei 2011, 14:06

Op de eerste plaats is het niet de NVJ maar de Vereniging Mediabelangen die al jaren bezig is om weer mee te kunnen luisteren met de hulpdiensten.  Na vele gesprekken met kamerleden en zelfs Fred Teeven was er hoop en zelfs toezegging. Onze huidige staatssecretaris van Justitie en Veiligheid was en is er van overtuigd dat journalisten zelf moeten kunnen bepalen wat nieuws is en niet door een voorlichter gevoed hoeft te worden.  Wat ging er dan mis toen we nog wel konden meeluisteren?  C2000 is niet in het leven geroepen om de pers buiten te sluiten maar slechts om het verouderde netwerk te vernieuwen en de diensten met elkaar te laten communiceren. Nu zijn we afhankelijk van voorlichters. Die hebben toch een andere insteek dan wij. Een enkeling daargelaten. Als cameraman wil ik meteen weten wat en waar het gebeurt. Maar ook of er gevaar dreigt. Giftige rook, crimineel met wapen op de vlucht of welke wegen zijn nog toegankelijk om een gebied binnen te komen.  Was het niet deze minister die als burgemeester verschillende keren de zilveren camera uitreikte en iedere keer zijn bewondering uitsprak over de fotojournalistiek, de prachtige nieuwsfoto’s die gemaakt werden. Heeft hij niet door dat hij, en ook collega Donner, de vrije nieuwsgaring langzaam om zeep helpt?
Fer Traugott

Petrus Gerardus, 10 mei 2011, 14:22

Maar we hebben nog wel toegang tot P2000. Een schrale troost (dat wel), maar het is niet zo dat de journalist zonder info zit.

Henk Magnee, 10 mei 2011, 15:37

Sinds enige tijd is er de persalarmering via P2000.
Het valt mij op dat hier alleen de kleinere incidenten op worden doorgegeven, incidenten die voor fotografen en cameramensen zelden interessant zijn.

Henri Haenen, 10 mei 2011, 16:26

Voor de verkiezingen worden talloze beloften gedaan, zoals ook door Fred Teeven aan Mediabelangen. Na de verkiezingen lijden politici in ernstige mate aan Alzheimer en het Prins Bernhard Syndroom - zich van de prins geen kwaad weten. Al die toezeggingen waren uitsluitend bedoeld om ons in de pauzestand te zetten. Inmiddels blijkt juist dit extreem rechtse kabinet bij uitstek mediavijandig te zijn. Publieke omroepen op de schop, journalisten zoveel mogelijk monddood gemaakt (WOB-gedoe Donner), geen meeluisteren C2000. Het is weer de aloude regentenkliek. En maar popi-jopie doen, intussen. Het zijn sombere tijden waarin we leven….

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.