banner festival 23

— donderdag 22 april 2010, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Businessmodel

Op het pleintje voor ons hotel staan een paar honderd mensen geïnteresseerd te luisteren naar een dame die de krant voorleest. Gisteren hadden we hetzelfde al eens gezien in een fabriekje, waar de hele krant werd uitgespeld door een voorlezer, die trots wist te melden dat hij dat al 23 jaar aan een stuk deed. En als de krant uit was, begon hij voor de zoveelste keer aan ‘De graaf van Montechristo’.

Laatste wijziging: 22 april 2010, 11:19

Razend actueel kon je het gelezene niet echt noemen: de volle voorpagina van de krant wordt immers bezet door het editoriaal, dat al een goede vijftig jaar bol staat van steeds dezelfde ideologische grote waarheden over de weldaden van het socialisme, de revolutie en de schandelijke praktijken van de grote vijand, het imperialisme. Ook al staat even verderop in het café de nieuwszender CNN op, maar die trekt nu even geen toeschouwers.

In het publiek staat broederlijk een politieagent naast een man met een T-shirt waarop de Amerikaanse vlag en de tekst ‘God bless America’ prijkt. Wat enigszins raar is, daar op dat marktplein in Cuba.

Het voorlees ritueel is wat gek, want de krant kan je ook voor een paar eurocenten kopen. En er staan ook geen analfabeten te luisteren, want ook al is het een ontwikkelingsland, het heeft wel de hoogste alfabetisatiegraad van de hele derde wereld. En sociale controle is er ook al niet mee gemoeid, want de jongeren in de groep maken me duidelijk dat ze ook elke dag het net afsurfen naar onafhankelijke bloggers en andere nieuwsbronnen. Ze willen gewoon zo veel mogelijk te weten komen, nieuwshongerig als ze zijn.

Veel werk is in de Granma, het officiële blad van de communistische partij, niet gestoken: een pagina editoriaal, twee pagina’s nieuws, een pagina cultuur, een pagina sport en twee pagina’s buitenland. En een paar onscherpe zwart-wit fotootjes en geen enkele advertentie. Geef me vijf redacteuren en ik steek hem in een half uur in elkaar, om de rest van de dag in de zon een mojito te gaan drinken. Of twee.

Al is het natuurlijk een businessmodel waar ik mijn uitgever nooit aan krijg.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Bekijk meer van

Yves Desmet

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.