Nieuwe leden NVJ november

— maandag 15 november 2021, 11:48 | 1 reactie, praat mee

Business Insider experimenteert met text-to-speech

© Maarten Brante / ANP

Business Insider, online platform voor zakelijk nieuws, werkt samen met XS2RADIO. Dit softwareplatform kan middels artificial inteIligence (AI) een tekst omzetten in audio en het in radiovormgeving gieten. Laatste wijziging: 15 november 2021, 11:59

Product manager Gyurka Jansen stelt dat Business Insider altijd op zoek is naar nieuwe manieren om content te verspreiden. “Tekst is natuurlijk de makkelijkste manier om dat te doen. Maar we zien dat er online steeds meer audio wordt gebruikt, bijvoorbeeld podcasts. Daarom hebben we het initiatief genomen om met XS2RADIO samen te gaan werken.”

XS2RADIO is méér dan alleen text-to-speech, stelt Jansen. Zo klinkt de kunstmatige stem erg realistisch, en kan er achtergrondmuziek worden ingezet om de juiste toon aan het fragment te geven. Eerder dit jaar heeft XS2RADIO componist Stephen Emmer in de arm genomen om daarbij te helpen. “Met achtergrondmuziek kun je mensen content op verschillende manieren laten ervaren. Voor een nieuwsbulletin gebruik je immers een ander type muziek dan voor entertainment.”

Een kunstmatige stem heeft ook nadelen. De moeilijkheid van een juiste intonatie bijvoorbeeld. Deze komt vaak emotieloos en onnatuurlijk over. Een échte stem, wat Blendle bijvoorbeeld ook doet, zou een goed alternatief zijn. Maar volgens Jansen vraagt dat ook meer investeringen, zoals een studio en een “prettige radiostem”.

Voor de verhouding tussen geschreven artikelen en ‘ingesproken’ artikelen is er nog geen harde doelstelling, maar Jansen denkt dat het uiteindelijk fifty-fifty zal worden. “Het ligt er ook aan hoeveel succes dit gaat opleveren, en hoeveel adverteerders we kunnen trekken met dit format.” Op dit moment blijft het afwachten, aangezien het project nog in de kinderschoenen staat.

Business Insider gebruikt de techniek in eerste instantie op de onderwerpen finance en tech. “Onze core business”, aldus Jansen. Maar dit kan in de toekomst nog worden uitgebreid.

Luister hier naar enkele audio-berichten van Business Insider.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Chrit Wilshaus, 28 november 2021, 15:53

Ik heb naar een paar berichtjes geluisterd. De stem klinkt redelijk maar er zouden meer ‘natuurlijke’ pauzes in de berichten moeten zitten. Dus op de momenten dat een natuurlijke stem even adem zou halen. Verder wordt iets nog geen radio-item door er een boemboemboemboem-muziekje onder te zetten. Bovendien leidt zo’n muziekje alleen maar af van het bericht zelf. En, en daar hebben de makers zeker niet aan gedacht, er zijn mensen die een dergelijk muziekje als storend ervaren of het bericht er zelfs niet goed door kunnen verstaan. Ik ken ook mensen met een visuele beperking die dergelijke muziekjes zeer onaangenaam vinden. Ik wilde die kanttekeningen graag plaatsen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.