website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Burgemeesters en bedrijfsleven in opstand tegen bezuinigingen HMC-kranten

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 27 januari 2017, 10:22

Pixabay

Pixabay

Nieuws

UPDATE De voorgenomen ontslagen op de redacties van de regionale kranten in Noord-Holland zijn “uitermate verontrustend en ook bedreigend voor de lokale democratie”. Dat stelt burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer in een ingezonden brief in het Haarlems Dagblad. De burgervader ageert daarmee tegen de bezuinigingen die TMG wil doorvoeren bij de kranten van de Hollandse Media Combinatie (HMC), waarbij een kwart van alle werkplekken moet verdwijnen.

Weterings stelt in zijn brief in gesprek te willen met de hoofdredactie van het Haarlems Dagblad en wil dat de bezuinigingen van tafel gaan. “Een sterke en open democratie heeft een kritische en pluriforme pers als waakhond nodig”, schrijft hij.

Ook zijn ambtgenoten Bernt Schneiders (waarnemend burgemeester van Bloemendaal), Frank Dales (Velsen) en Henri Lenferink (Leiden) stellen in diverse kranten kritische vraagtekens bij de bezuinigingen. “Het product dat gemaakt wordt is van groot maatschappelijk belang”, aldus die laatste in het Leidsch Dagblad. “Dat moet een eigenaar goed beseffen.”

Naast diverse burgemeesters geeft ook het bedrijfsleven in Haarlem aan bezorgd te zijn om de inkrimping van de regioredactie van kranten als het Haarlems Dagblad. Volgens NU.nl roepen zij de Telegraaf Media Groep (TMG), eigenaar van de HMC-kranten, op om de plannen te heroverwegen. “‘De nieuwsvoorziening in onze regio heeft behoefte aan regionale focus, aan regionale betrokkenheid en dus ook aan regionale bezetting’‘, schrijven vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in een ingezonden brief aan het Haarlems Dagblad. “Nieuws brengen, feiten onderzoeken en duiden lijkt onverminderd broodnodig in onze maatschappij. De nieuwsmedia, zowel landelijk als regionaal, moeten deze rol professioneel kunnen blijven uitoefenen.” Meer bij Communicatie Online

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.