de tegel publieksprijs 2020

— vrijdag 27 januari 2017, 10:22 | 0 reacties, praat mee

Burgemeesters en bedrijfsleven in opstand tegen bezuinigingen HMC-kranten

Pixabay

UPDATE De voorgenomen ontslagen op de redacties van de regionale kranten in Noord-Holland zijn “uitermate verontrustend en ook bedreigend voor de lokale democratie”. Dat stelt burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer in een ingezonden brief in het Haarlems Dagblad. De burgervader ageert daarmee tegen de bezuinigingen die TMG wil doorvoeren bij de kranten van de Hollandse Media Combinatie (HMC), waarbij een kwart van alle werkplekken moet verdwijnen.

Weterings stelt in zijn brief in gesprek te willen met de hoofdredactie van het Haarlems Dagblad en wil dat de bezuinigingen van tafel gaan. “Een sterke en open democratie heeft een kritische en pluriforme pers als waakhond nodig”, schrijft hij.

Ook zijn ambtgenoten Bernt Schneiders (waarnemend burgemeester van Bloemendaal), Frank Dales (Velsen) en Henri Lenferink (Leiden) stellen in diverse kranten kritische vraagtekens bij de bezuinigingen. “Het product dat gemaakt wordt is van groot maatschappelijk belang”, aldus die laatste in het Leidsch Dagblad. “Dat moet een eigenaar goed beseffen.”

Naast diverse burgemeesters geeft ook het bedrijfsleven in Haarlem aan bezorgd te zijn om de inkrimping van de regioredactie van kranten als het Haarlems Dagblad. Volgens NU.nl roepen zij de Telegraaf Media Groep (TMG), eigenaar van de HMC-kranten, op om de plannen te heroverwegen. “‘De nieuwsvoorziening in onze regio heeft behoefte aan regionale focus, aan regionale betrokkenheid en dus ook aan regionale bezetting’‘, schrijven vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in een ingezonden brief aan het Haarlems Dagblad. “Nieuws brengen, feiten onderzoeken en duiden lijkt onverminderd broodnodig in onze maatschappij. De nieuwsmedia, zowel landelijk als regionaal, moeten deze rol professioneel kunnen blijven uitoefenen.” Meer bij Communicatie Online

Bekijk meer van

TMG HMC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.