word studentlid

— dinsdag 26 april 2022, 10:22 | 3 reacties, praat mee

Buitenlandse journalisten hekelen tegenwerking door Nederlandse politie

Buitenlandse journalisten hekelen tegenwerking door Nederlandse politie
ANP / Koen Suyk

Buitenlandse journalisten worden in Nederland in hun werk vaker gehinderd door de politie. Hun perskaarten worden niet erkend, waardoor ze hun werk niet kunnen doen. Laatste wijziging: 26 april 2022, 10:33

Dat zegt de Buitenlandse Persvereniging in Nederland tegen BNR Nieuwsradio. De vereniging spreekt van een ‘zeer slechte relatie’ tussen de Nederlandse overheid en hier werkzame buitenlandse journalisten.

Tegenover BNR Nieuwsradio deden meerdere buitenlandse journalisten een boekje open over de wijze waarop ze door de politie zijn behandeld. De Spaanse journalist David Morales Urbaneja vertelt bijvoorbeeld dat hij door agenten bij de pols gegrepen werd en werd gearresteerd, omdat hij volgens de politie een verkeerde perskaart liet zien. Urbaneja werkt met een perskaart van de Buitenlandse Persvereniging in Nederland. ‘Ik werd echt behandeld als crimineel.’

De Franse freelancejournalist Antoine Mouteau beklaagt zich erover dat hem de toegang tot de Haagse Turfmarkt werd ontzegd toen daar een coronademonstratie plaatsvond. Volgens Mouteau was dat omdat zijn perskaart niet echt zou zijn. “Terwijl die perskaart van de International Federation of Journalists is.”

De politie laat in een reactie tegenover BNR Nieuwsradio weten niet op de hoogte te zijn van de brede trend waar de Buitenlandse Persvereniging in Nederland van spreekt. “Wij hanteren mediacodes waar perskaarten deel van uitmaken, met name de politieperskaart. Iedere buitenlandse journalist kan zijn of haar perskaart omzetten naar eentje van de politie via de Nederlandse Vereniging van Journalisten.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

photopress, 26 april 2022, 16:20

Helaas is dit schering en inslag dat je bent overgeleverd aan de willekeur van overheidspersoneel in een uniform die vaak niet eens weten wat een perskaart is.
Helaas hebben ook vele amateurhournalisteb en fotojournalisten een z.g.n politie perskaart gewoon omdat ze voor een krant of nieuwszender werken die ze gratis foto’s of copy leveren.
Met beroeps journalisten en fotojournalisten heeft de politie perskaart allang niets meer van doen.
Helaas is ons vak al zo uitgehold dat men de perskaart misbruikt voor allerlei daarvoor niet bestemde reden .
Laat staan als de journalistiek door de overheid wordt misbruikt voor des informatie en onzin te verspreiden zoals zij dat graag in de media wil hebben.
Ook BNR maakt zich hier schuldig aan zeker in die coronatijd hielpen ze de overheid maar wat graag met onzin te verkondigen.
Dus een perskaart of iets dergelijks wekt al argwaan bij de politie en de gewone burger zeker als je met een mind met de overheid praat net als in de corona tijd

 

roel dijkstra, 26 april 2022, 17:18

Dabedoelik….. Zelfs de LPK wordt niet door elke agent geaccepteerd… Er zitten erbij de hun eigen wetjes verzinnen….

Wim Theunisse, 26 april 2022, 23:46

Eerst heeft D66 ons het raadgevend referendum afgenomen, vervolgens allerlei maatregelen ingevoerd om onderzoeken maximaal te vertragen ( o.a. toeslagen affaire ) en nu dit.
Het lijkt wel alsof Nederland opschuift naar een totalitaire staat zoals Nazistan ( het voormalige duitse rijk ) of Turkije.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.