mgm nvj maart

— donderdag 6 oktober 2016, 10:59 | 0 reacties, praat mee

Britse undercoverjournalist veroordeeld voor meineed

Britse undercoverjournalist veroordeeld voor meineed
Mazher Mahmood, gesteld op zijn privacy, bij aankomst bij rechtbank The Old Bailey | Hannah McKay / EPA

In Londen is undercoverjournalist Mazher Mahmood (The Sun on Sunday en voorheen News of the World) schuldig verklaard aan het opzettelijk verstoren van de rechtsgang. Mahmood heeft informatie vervalst in een rechtszaak waar hij een popster als drugsleverancier wegzette. Laatste wijziging: 6 oktober 2016, 15:01

Mahmood deed zich in de afgelopen 25 jaar regelmatig voor als sheik met filmconnecties, om zo acteurs en zangers tot het aanleveren van harddrugs te verleiden. Zodra die bereidheid was vastgelegd, stond die informatie in de krant.

Popster Tulisa Contostavlos zou volgens Mahmood, die zich toen voordeed als filmproducent uit India, hebben aangeboden om hem cocaïne te leveren. Ze werd daar voor vervolgd. Mahmood en zijn chauffeur zijn echter schuldig bevonden aan het achterhouden van informatie die Contostavlos vrijpleitte en het vernietigen van bewijs.

Mede door Mahmood zijn er in de afgelopen jaren ruim honderd rechtszaken gevoerd met veroordelingen en celstraf tot gevolg. Voor sommigen betekende een exposé door de zelfverklaarde ‘fake sheik’ het einde van hun carrière.

Mahmood kon als een rechercheur te werk gaan zonder de beperkingen die de politie krijgt opgelegd, aldus Contostavlos’adovcaat. Meerdere klachten over Mahmoods werkwijze bij de Britse politie werden genegeerd.

Mark Lewis, een jurist die in mediazaken gespecialiseerd is, heeft minstens 18 zaken tegen Mahmood aangekondigd. De schadeclaims lopen volgens Lewis op tot ruim 800 miljoen pond - waarmee de zaak voor dagbladuitgever News International (voorheen News Corp) mogelijk een groter hoofdpijndossier wordt dan het afluisterschandaal van de afgelopen jaren.

De strafmaat wordt op 21 oktober bepaald. Meer bij The GuardianPress Gazette

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.