Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 19 augustus 2021, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Brits Genootschap van Hoofdredacteuren betreurt eerder wegwuiven van racisme-beschuldigingen

De Britse pers reageerde gepikeerd na het interview met de hertog en hertogin van Sussex, waarin de Britse media racisme werd verweten | ANP

De Britse Society of Editors (SoE)- een evenknie van het Genootschap van Hoofdredacteuren - komt terug op de stelligheid van een voormalige voorzitter dat Britse media niet racistisch zijn. Er valt nog voldoende te verbeteren, erkent de SoE nu. Het belooft het thema van inclusiviteit en diversiteit beter te promoten. Laatste wijziging: 19 augustus 2021, 14:15

Het Genootschap kwam in maart onder vuur te liggen toen toenmalig voorzitter Ian Murray bewijs eiste dat Britse tabloids racistisch en vooringenomen berichten, over onder meer de relatie tussen prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. Murray schreef een opinie die slecht viel. Critici stelden dat Murray met zijn uitspraken racisme bagatelliseerde.

Ruim honderd journalisten van diverse achtergronden protesteerden bij het Genootschap en verweten ze stelselmatig veel te weinig te doen aan de “beledigende en knullige ontkenningen dat er sprake is van racisme” in bepaalde berichtgeving.

Murray stapte in maart op. De SoE verdedigde lange tijd Murrays uitspraken, maar komt daar nu toch op terug, meldt dagblad The Guardian.

De nieuwe voorzitter Dawn Alford erkent dat de SoE in gebreke is gebleven rond het thema van racisme, het gebrek aan diversiteit op redacties en gebrek aan serieuze carrière-opties. Ook zijn er barrières rond het soort nieuws dat zwarte journalisten kunnen (of soms mógen) verslaan, erkent Alford.

Het Genootschap belooft beterschap en neemt officieel afstand van de eerdere uitspraken van oud-voorzitter Murray.

Bekijk meer van

Society of Editors

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.