training eu starters

— woensdag 10 augustus 2022, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Brandbrief aan Biden: houd steun aan Egypte achter tot journalistieke vrijheden zijn verbeterd

President al-Sisi is ondanks de misstanden in Egypte voor het Westen een acceptabele gesprekspartner. Vorige maand was hij op staatsbezoek in Frankrijk. | Michael Baucher / Panoramic

Diverse Amerikaanse en internationale mensenrechten- en persvrijheidsorganisaties hebben in een open brief aan president Biden en minister van Buitenlandse Zaken Blinken aangedrongen op strafmaatregelen tegen Egypte. Het land zou voorlopig geen militaire steun meer moeten ontvangen, tot de mensenrechtensituatie in het land en de behandeling van journalisten is verbeterd. Laatste wijziging: 10 augustus 2022, 09:16

Biden is van plan Egypte in totaal zo’n 1,3 miljard dollar aan steun te geven, waarvan 300 miljoen gekoppeld is aan respect voor mensenrechten en een eerlijk rechtsproces. Daarvan is in Egypte al jaren geen sprake, stellen de organisaties.

Recente initiatieven op het gebied van mensenrechten en het opstarten van een waarheids- en verzoeningscommissie is enkel voor de internationale bühne, waarschuwen de organisaties. Er zitten nog duizenden mensen gevangen die in 2011 aan demonstraties voor meer democratie hebben deelgenomen.

In Egypte zitten ook veel journalisten gevangen; het land staat doorlopend in de top 5 van repressieve regimes. In 2021 zaten daar naar schatting ruim 25 journalisten achter de tralies. Mensenrechtenschendingen vinden onder de huidige president Abdel-Fattah al-Sisi met regelmaat plaats.

De organisaties wijzen op het effect dat opschorting van steun had, toen eerder 130 miljoen dollar uit het steunpakket werd achtergehouden: er kwamen enkele politieke gevangenen vrij. “Dit is een belangrijke indicatie dat de Egyptische overheid gevoelig is voor Amerikaanse zorgen over mensenrechten, zeker als die gepaard gaan met concrete stappen”, schrijven ze.

De Verenigde Staten zouden de tranche van 300 miljoen daarom moeten koppelen aan tastbare verbeteringen van de mensenrechtensituatie in Egypte, aldus de organisaties. Meer bij Project on Middle-East Democracy

Bekijk meer van

Verenigde Staten Egypte

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.