Smartocto userneeds

— woensdag 14 september 2011, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Bosnië-berichtgeving met crowd funding

Door financiële steun vooraf van het publiek verwachten Marcel van der Steen en Jade van Doornik een journalistieke operatie in Bosnië te kunnen realiseren. Bijna twintig jaar na het begin van de oorlog in Bosnië Herzegovina is het volgens de journalisten tijd om de balans op te maken. “Hoe staat het land er nu voor, na de afscheiding van Joegoslavië en na een bloedige oorlog waarin ruim honderd-duizend mensen om het leven kwamen?”, vraagt Marcel van der Steen, Nederlandse correspondent in Sarajevo, zich af. Samen met fotograaf en journalist Jade van Doornik trekt hij vanaf 3 oktober door het land dat sinds het Dayton accoord in 1995 is verdeeld in de Servische Republiek (Republika Srpska) en de Bosnjak-Kroatische Federatie. Ze gaan op zoek naar verhalen en beelden van nu om een beeld te schetsen van het moderne Bosnië. Laatste wijziging: 14 september 2011, 11:32

Deze verzameling verhalen en beelden zullen in het voorjaar van 2012 worden gebundeld in een boek met de voorlopige werktitel Over Bloed en Honing. Daarover zijn ze in gesprek met een Nederlandse uitgever. Daarnaast zullen ze onderweg ook filmopnamen maken, als researchmateriaal voor een later te maken documentaire met dezelfde titel. De benodigde middelen voor deze researchperiode proberen zij bij elkaar te krijgen via crowd funding, een nieuwe manier van fondsenwerving in het publiek. Mensen die het belangrijk vinden dat deze verhalen en beelden verzameld worden, betalen een klein beetje mee en krijgen daar uiteindelijk ook iets voor terug: een gesigneerd exemplaar van het boek bijvoorbeeld of hun naam op de aftiteling van de documentaire. Inmiddels staat de teller op 1180 dollar. Sponsors kunnen via de website indiegogo.com/aboutbloodandhoney bijdragen.

Marcel van der Steen is journalist en filmmaker en woont in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië Herzegovina. Hij werkt er als freelance Balkancorrespondent voor ondermeer RTL, BNR, VRT, KRO, BNN en De Morgen. Eerder werkte hij als presentator voor LLiNK (Radio 1, Nederland 3 etc.). Jade van Doornik is journalist en beginnend fotograaf. Ze werkt(e) als verslaggever en redacteur voor ondermeer RTV West, KRO, LLiNK en RTV Rijnmond.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.