website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Boek vol blogs over bloggen

Nick Kivits — Geplaatst in Recht op donderdag 5 februari 2015, 11:17

Recensie Een papieren boek over bloggen? Dat kan best, vindt jurist Charlotte Meindersma. Bloggen is de zolderkamer van de hobbyist allang ontstegen. Ook voor journalisten is het blog een belangrijke tool geworden. In haar boek ‘Wetboek voor Bloggers’ gaat Meindersma in op de (juridische) do's en dont's van het weblog. En daar slaagt ze aardig in.

Sinds het weblog zo’n twintig jaar geleden het daglicht zag zijn journalisten steeds meer gaan bloggen en zijn bloggers steeds vaker journalist. Maar hoewel het internet de naam van vrijhaven heeft, moeten ook bloggers zich aan regels houden. Wat die regels zijn zet jurist informatierecht Meindersma bijzonder handig op een rijtje in een boek dat eigenlijk twee boeken in één zijn.

Het boek valt grofweg op te splitsen in een vlot geschreven regeltjesboek en een handboek voor beginners. En als we beginners schrijven, dan bedoelen we ook échte beginners. Meindersma trapt af met hoofdstukken waarin ze uitlegt wat een blog is, hoe je de beste naam kiest, hoe je een blog bouwt en wat de verschillende soorten blogs zijn. Daarbij gaat ze uit van 0,0 kennis en probeert ze zo idiot proof te werk te gaan. Dat lukt, al gaat ze er wel vanuit dat beginnende bloggers meteen een professioneel plan (‘bedenk voor wie je je blog schrijft’, ‘kies een niche (of niet)’ en ‘schrijf een manifest’) uit de grond stampen. En dat terwijl de meeste bloggers – ook de succesvolle – doorgaans eigenlijk gewoon… beginnen.

Het eigenlijke wetboek gedeelte is veel praktischer en bevat ook interessante handvatten voor bloggers en journalisten die al een tijdje bezig zijn. Denk daarbij aan tips rondom merkregistratie, handelsnaamrecht, auteursrecht, portretrecht, reclamerecht, privacy en aansprakelijkheid. Met uitzondering van de losse hoofdstukken over het beschermen van je blog en het omgaan met rechten van derden zijn veel van die tips lukraak door het boek verspreid, al zijn ze dankzij de manier van schrijven (en een beetje logisch denkwerk) gemakkelijk terug te vinden.

Hoewel Meindersma soms wat lang van stof is, zijn de paragrafen kort en handzaam. Wat dat betreft oogt ‘Wetboek voor Bloggers’ als een boek vol blogs over bloggen. Een kanttekening is wel dat het boek – ondanks de disclaimer die de lezer waarschuwt voor mogelijke taalfouten – best een ronde stevige eindredactie had kunnen gebruiken. Voor wie daar doorheen kan kijken is het een interessant naslagwerk voor beginnende én gevorderde bloggers.

Charlotte Meindersma: Wetboek voor Bloggers. 1e druk. 2015. Uitgeverij Charlotte’s Law. ISBN 97890082329605, 275 pagina’s, € 22,95. Meer informatie

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.