banner festival 23

— vrijdag 12 juli 2019, 08:38 | 0 reacties, praat mee

BNNVARA moet uitzending #BOOS rectificeren

Tim Hofman - © Mischa Schoemaker / Kippa

BNNVARA moet bij een uitzending van het online programma #BOOS een rectificatie plaatsen. Dat heeft de voorzieningenrechter besloten na een kort geding. Laatste wijziging: 12 juli 2019, 08:43

In de betreffende uitzending gaat Tim Hofman langs bij vastgoedondernemers in Groningen, omdat zij een verhuurbemiddelingsbureau bewust failliet zouden hebben laten gaan om schuldeisers te ontlopen.

Hofman helpt in deze aflevering een huurder die beweert dat hij onterecht bemiddelingskosten heeft betaald aan zijn aanhuurmakelaar. Samen halen zij verhaal bij het bedrijf, dat niet meer blijkt te bestaan. Een voice-over vertelt vervolgens dat de eigenaren het bedrijf bewust failliet hebben laten gaan. Ook wordt gemeld dat ze onder een nieuwe bedrijfsnaam een doorstart hebben gemaakt. De voorzieningsrechter besliste echter dat deze stellingen niet met feiten zijn onderbouwd en daarom niet zijn bewezen.

De rectificatie moet voorafgaand van de aflevering dertig seconden in beeld zijn. En er moet in staan dat “de beschuldigingen over onder andere het bewust failliet laten gaan van het bedrijf onvoldoende door feiten worden gedragen”. Doet de omroep dat niet, dan moeten ze 2500 betalen voor iedere dag dat de omroep niet aan de uitspraak voldoet.

Aan de eis om de bewuste uitzending offline te halen, hoeft volgens de rechter niet te worden voldaan.

BNNVARA meldt in reactie aan NU.nl dat de omroep “erg blij” is met het vonnis. “De rechter zegt namelijk dat de klacht van de huurder gegrond is. De manier waarop we de uitzending hebben gemaakt en gebracht vindt de rechter ook in orde.” De betreffende uitzending is inmiddels in aangepaste versie op YouTube gepubliceerd, zo laat de omroep desgevraagd weten.

Bekijk meer van

Tim Hofman BNNVARA #BOOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.