banner festival 23

— dinsdag 4 november 2014, 08:19

‘Blendle moet freelancers gaan betalen’

Blendle loopt weg voor haar verantwoordelijkheid om ook freelance journalisten te betalen. De online kiosk gedraagt zich als een negentiende eeuwse werkgever. Dat stelt Kees Schaepman, bestuurslid van auteursrechtenorganisatie Lira, in een opiniebijdrage op Villamedia. Blendle-oprichter Marten Blankesteijn vindt dat Schaepman de plank misslaat. Zijn online kiosk wacht slechts haar beurt af. Lira is in gesprek met de uitgevers. De uitkomst daarvan bepaalt wat er nog met Blendle is te regelen. Laatste wijziging: 5 november 2014, 14:38

Schaepman meent dat Blendle vanaf de eerste dag dat de kiosk begon de positie van de freelancers al goed had moeten regelen. Destijds werd als argument nog gebruikt dat er geen geld was. Nu Blendle drie miljoen euro van twee investeerders heeft ontvangen en de inkomsten uit online verkoop op gang komen, geldt dat niet meer.

Schaepman vreest dat Blendle haar verantwoordelijkheid wil ontlopen, nu een afspraak deze week over de auteursrechten voor freelancers met de Lira eenzijdig door Blendle is afgezegd.

Ook in het televisieprogramma De Wereld Draait Door was maandag kritiek op Blendle. Oprichters Blankesteijn en Alexander Klöpping werden weliswaar tot ‘Persoon van de maand’ uitgeroepen, maar de rechten voor freelancers ‘moeten echt geregeld worden’ aldus jurylid en freelance journalist Max Pam.

Jildou van der Bijl, directeur en hoofdredacteur van Linda. gaf aan dat zij eerst duidelijke afspraken met haar freelancers wil maken voordat het magazine meedoet aan Blendle.

Blankesteijn vindt de kritiek op Blendle niet terecht. ‘Wij vinden niet dat Lira eerst naar de uitgevers moet, zoals zij blijkbaar beweren. De uitgevers zijn zelf actief naar Lira toe gegaan om te praten over Blendle, nadat we de kwestie met hen hebben besproken. Vanuit het NUV is twee weken geleden een e-mail naar Lira gestuurd waarin het standpunt van de uitgevers is te lezen. Zij schrijven in die e-mail dat Lira niet beschikt over de digitale rechten van freelancers. Gesprekken hierover zouden volgens het NUV met hen gevoerd moeten worden en niet met Blendle, dit op basis van een overeenkomst tussen het NUV en Lira.’

Wat Blendle betreft, is er geen probleem. Dertig procent van de opbrengsten is voor Blendle, waar de overige 70 procent naar toe gaat, is hen eigenlijk om het even.

Blankesteijn: ‘Er wordt nu als het goed is op korte termijn een afspraak gepland tussen het NUV en Lira. Het enige wat wij tegen Lira gezegd hebben is: laten we dit overleg afwachten. Misschien weet het NUV Lira te overtuigen dat de rechten inderdaad wel geregeld zijn, misschien weet Lira NUV te overtuigen dat het niet goed geregeld is, misschien vinden ze een middenweg. In elk scenario is het beter om dat overleg af te wachten, dat lijkt me niet meer dan logisch. Na dat overleg praten wij graag weer verder. Wij eindigden onze laatste mail naar Lira met: “Graag vernemen we wanneer jullie een afspraak hebben met het NUV, zodat we alvast wat kunnen plannen voor daarna.”

Piet Bakker, lector aan de Hogeschool Utrecht, roept op zijn blog uitgevers op freelancers mee te laten delen in de opbrengst. Freelancers zouden dan reclame moeten maken voor hun eigen stukken om de verkoop aan te jagen. ‘Een win-win situatie’, aldus Bakker.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.