— zaterdag 12 december 2015, 14:07 | 0 reacties, praat mee

Bezuinigingen bij ANP kosten freelancers de kop

ANP / Robin van Lonkhuijsen

Een grote groep freelance journalisten op de redactie van het ANP moet ervan uitgaan per 1 januari niet meer ingeschakeld te worden. Werkzaamheden die zij verrichten worden deels overgenomen door redactieleden van Novum, dat de aandeelhouders van het ANP begin dit jaar inlijfde. In de praktijk betekent dat dat meer dan 40 'vaste freelancers' (samen goed voor meer dan 20 fte) over een paar weken niet meer worden ingehuurd.

Dat blijkt uit gesprekken die Villamedia voerde met diverse bronnen op de redactie, die anoniem wensen te blijven. Sommigen van de freelancers werken al vele jaren, en een aantal bovendien vele uren per week, voor het grootste persbureau van ons land.

“Na de overname van Novum door de aandeelhouders van het ANP hebben we meer handen en hoofden op beide redacties ter beschikking en we willen de mensen die we hebben efficiënter in gaan zetten”, reageert ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen desgevraagd aan Villamedia. “Dat heeft gevolgen voor onze flexibele schil. Het is een doodgewoon proces, wat niet wil zeggen dat het niet vervelend is voor de oproepkrachten die we nu niet of minder zullen bellen.”

De freelancers hebben in een brandbrief aan de hoofdredactie hun teleurstelling en woede kenbaar gemaakt. Ze noemen de werkwijze van de hoofdredactie respectloos. Een deel van de journalisten stelt niet persoonlijk ingelicht te zijn dat hun diensten niet meer nodig waren en gewoonweg niet meer ingeroosterd te zijn. Van Lingen ontkent en verduidelijkt dat freelancers waarvan zeker is dat ze niet meer nodig zijn na bekendmaking van de plannen per telefoon zijn ingelicht. “De mensen die niet gebeld zijn worden mogelijk op andere plekken, zoals ANP Zakelijk, ingezet.”

De freelancers hekelen daarnaast het late moment van inlichten. Het einde van hun opdracht werd vorig weekend bekend gemaakt bij de publicatie van de nieuwe werkroosters, waardoor ze dus zo’n vier weken later hun ANP-inkomsten kwijt zijn. Ze pleiten in hun brandbrief voor een langere opzeg- of overgangstermijn. Ook willen ze niet dat hun werk door in hun ogen laagbetaalde Novum-mensen wordt overgenomen.

Van Lingen stelt daarnaast een langere opzegtermijn niet nodig is. “Het punt met oproepkrachten is dat je ze belt wanneer je ze nodig hebt. En wanneer mensen niet meer nodig zijn, dan krijgen ze dat te horen wanneer dat duidelijk is. Dat kan een paar weken van tevoren zijn of soms zelfs een dag.”

De redactie van het ANP vreest dat de bezuinigingen voor een nog krappere bezetting gaan zorgen. Van bezuinigingen op de vaste redactieleden is volgens Van Lingen geen sprake. “Onze klanten verwachten van ons dat we lenig en sterk zijn. Daarom zetten we vanaf volgend jaar in op nieuwe activiteiten, waaronder het optuigen van een agenda-redactie en acute live-verslaggeving van grote evenementen. Ook willen we onze videoproductie uitbouwen. Daardoor is herschikking nodig.”

Bekijk meer van

ANP

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.