website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Bezuinigen en veranderen. NPO 2 kiest voor de integrale aanpak

Dolf Rogmans — Geplaatst in bezuinigingen op dinsdag 28 augustus 2018, 11:45

Innovatie De NPO dreigt volgend jaar 62 miljoen euro vanuit Den Haag te moeten bezuinigen. De journalistiek en de documentaires worden daarbij ontzien. Toch gaat het mes in het aantal uitzendingen op NPO 2 van Zembla, Tegenlicht en Andere Tijden en verdwijnt Brandpunt+ van de televisie. Gijs van Beuzekom, netmanager van NPO2 legt uit hoe dat met elkaar valt te rijmen.

Donderdag 30 augustus om 12.00 uur lichten Gijs van Beuzekom en Frans Klein de plannen voor de NPO toe aan omroepmedewerkers tijdens een NVJ-bijeenkomst. Aanmelden kan hier.

De NPO presenteert vandaag de programmering voor 2018/2019 op radio, televisie en internet. Een beperkt deel daarvan vormt de journalistiek op NPO 2 en de bijbehorende online activiteiten. Voor 2018 is er 90 miljoen euro voor journalistiek, wetenschap en levensbeschouwing op NPO 2 (op een totale NPO-begroting van 840 miljoen euro) en daarop wordt volgend jaar ruim 7 miljoen euro bezuinigd, aldus de NPO.

Uit het NPO 2-budget voor journalistiek worden zowel de televisie en de online activiteiten betaald. Het komende jaar trekt de NPO meer geld uit voor de online activiteiten, vertelt netmanager Gijs van Beuzekom in een toelichting. Hij heeft het over enkele miljoenen euro’s. Hoeveel precies weet hij nog niet. Dat hangt mede af van welke plannen de omroepen indienen en wat die gaan kosten. ‘Ik ga over de programmering en niet over de inhoud. Ook al lopen die twee zaken soms een beetje door elkaar’, geeft hij de scheiding van de verantwoordelijkheden binnen de publieke omroep aan.

Van Beuzekom licht de keuzes die voor 2019 zijn gemaakt graag toe omdat het een ingewikkeld jaar is. Tegelijk met een budgetverschuiving van televisie naar online dreigt er ook een keiharde bezuiniging plaats te vinden. Ook hier weer wil hij geen bedragen noemen, maar duidelijk is wel dat het geschiedenisprogramma Andere Tijden en levensbeschouwelijke programma’ s daarvan de dupe worden. In de plaats daarvan wordt meer buitenlands drama vertoond.

Van Beuzekom: ‘Programmamakers werken met hart en ziel. Dan gaan veranderingen en zeker bezuinigingen met pijn gepaard. Dat gaat mij aan het hart, want ze maken geweldige dingen. Alleen hebben we minder geld en verandert het mediagedrag van mensen. Daar moeten we op inspelen’.

Vanaf volgend jaar zetten Van Beuzekom en de omroepen op NPO 2 in op vier programma’s die aan onderzoeksjournalistiek doen: Nieuwsuur, Tegenlicht, De Monitor en Zembla. Dat is een afspraak die voor de komende jaren staat. Die programma’s krijgen online een impuls, wat deels ten koste gaat van het aantal televisie-uitzendingen van diezelfde titels. Daarnaast gaat Brandpunt+ vanaf 2019 alleen online verder. Daar komt meer ruimte voor datajournalistiek.

Van Beuzekom: ‘We zijn al een aantal jaar bezig met deze beweging en ik ben blij dat hij nu concreet wordt. Jonge mensen kijken minder naar televisie. We bereiken via NPO 2 nu vooral mensen vanaf 55 tot 60 jaar. Dat is een beperkte groep en die wordt steeds ouder. En dat terwijl we hele goede programma’s maken die ook een jonger publiek verdienen. Vandaar dat we de uitzendingen nu geschikt gaan maken voor andere platforms.’

Online komen er dus geen nieuwe formats, maar bewerkingen van het bestaande. Van Beuzekom: ‘Nieuwsuur experimenteert daar vanuit het reguliere budget al succesvol mee. Ze brengen items van 20 minuten terug naar een paar minuten met ondertiteling en verspreiden die online. Er komt nu geld voor een volgende stap.’

Wat er precies bij Nieuwsuur, Zembla, Tegenlicht en KRONCRV online gaat veranderen, laat Van Beuzekom graag door de omroepen zelf toelichten. Hij is vooral blij met de andere manier van werken. ‘We kiezen voor de integrale benadering. Verhalen worden direct ook geschikt gemaakt voor online. Ik vind dat de journalistiek bij de NPO op dit punt te lang heeft stilgestaan. We zijn te laat op gang gekomen om die hele vernieuwingsslag, de integrale aanpak, in gang te zetten. Je ziet het over de hele wereld. Zelfs de kranten zijn er mee bezig. Je ziet dat je niet alleen meer met je papieren verhaal je publiek kunt bereiken. En dat geldt dus ook voor de NPO.’

Op NPO 2 blijft het budget voor documentaires gelijk. En zijn er geen nieuwe plannen voor online op dat gebied. Van Beuzekom: ‘Het lijkt mij geen goed idee daar allemaal kleine documentaires van te maken. We mogen televisie nog blijven koesteren. NPO Start is wel heel geschikt om documentaires online terug te kijken. Niet iedereen wil door-de-week om elf uur ’s avonds aan een documentaire beginnen.’

Er zijn aan de integrale werkwijze geen bijzondere doelstellingen verbonden. Van Beuzekom: ‘Het gaat mij vooral om impact. Dat is wat lastiger te meten dan bereikcijfers. Het gaat er om dat er in de maatschappij en in de politiek over een bepaald onderwerp wordt gesproken. Lineair hebben we nu soms te weinig impact. De uitbreiding naar online moet dat verbeteren. Het gaat dus niet zozeer om de inhoud, die is goed, maar om de verspreiding. En daar ga ik in de eerste plaats over.’

Los van de bezuinigingen en de integrale aanpak blijft er ook ruimte voor vernieuwing op NPO 2. Een overzicht daarvan staat in het kader hieronder.

 

Aantal vernieuwingen op Nederland 2

Vrouw op Mars (BNNVARA, vanaf 11 oktober, NPO 2, 20.25 uur). In de 6-delige serie Vrouw op Mars blikt Fidan Ekiz terug op honderd jaar vrouwenemancipatie in Nederland.

Nieuwsuur (NTR-NOS, dagelijks, NPO 2, 22.00 uur) heeft met Jeroen Wollaars een nieuwe anchor naast Mariëlle Tweebeeke. Deze zomer is ook Saïda Maggé als invalspresentator begonnen, naast Eelco Bosch van Rosenthal. Ook wat vorm en inhoud betreft trekt het programma de modernisering door. Het nieuwsdeel van het NOS Nieuws wordt anders geïntegreerd en onderzoeksjournalistiek blijft een prominente plek houden. Online wordt verder uitgebouwd met short form: korte, prikkelende video-items.

De Hofbar (PowNed, vanaf 7 september, NPO 2, 22.45 uur). Wekelijkse politiek programma. Rutger Castricum geeft ruimte voor emoties vanuit de samenleving over wat er in politiek Den Haag gebeurt.

In de nieuwe vijfdelige serie Sahara (VPRO, vanaf 25 november, NPO 2, 20.15 uur) doorkruist Bram Vermeulen de Sahara van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee.

Door andere ogen (Omroep MAX, vanaf 10 september, NPO 2, 20.25 uur) is een actueel biografieënprogramma waarin de levens en carrières van spraakmakende hoofdpersonen uit de werelden van sport, amusement, cultuur, politiek en het maatschappelijk middenveld worden belicht.

In De Kruisvaarder en de Sultan (EO, vanaf 21 augustus, NPO 2, 21.05 uur) reconstrueert Kefah Allush 800 jaar na dato wat er gebeurde tijdens de Vijfde Kruistocht.

Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de 80-jarige oorlog begon. In het kader daarvan komt de NTR met de geschiedenisserie 80 jaar oorlog (vanaf 28 september, NPO 2, 21.05 uur), met Hans Goedkoop, in de traditie van o.m. De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw. Tegelijkertijd is op NPO Zapp de serie Welkom in de 80-jarige oorlog te zien, met komische sketches over de 80-jarige oorlog (vanaf 30 september, 18.00 uur, beide zeven delen).

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.