banner festival 23

— woensdag 16 maart 2011, 09:22

Bedrijfsresultaat Wegener stijgt licht

Uitgeefconcern Koninklijke Wegener meldt over 2010 een groei van het bedrijfsresultaat - vóór bijzondere posten - van 9 procent naar 62,3 miljoen euro. De totale omzet echter daalde, eveneens met 9 procent, naar 531,4 miljoen euro. De bijzondere posten bestaan uit een door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) opgelegde boete van 20 miljoen euro voor activiteiten in Zeeuws-Vlaanderen en het verlieslatende en omstreden De Pers-contract ter waarde van 63 miljoen. Wegener bestrijdt de NMa-boete overigens nog. Laatste wijziging: 17 maart 2011, 10:20

De netto schuldpositie van het bedrijf verbeterde van 117 miljoen naar 88,3 miljoen euro. De advertentiemarkt blijft zwak, aldus Wegener. “Na het slechte jaar 2009 bleef de advertentieomzet onder druk staan. De eerste tekenen van herstel van de economie in de loop van 2010 hebben geen effect gehad op de advertentieomzet.” Wegener wijt dat aan een negatief consumentenvertrouwen en een verslechterd economisch klimaat door een regeringscrisis en aangekondigde bezuinigingen. Door de economische situatie werd minder geadverteerd in de segementen arbeidsmarkt en onroerend goed. “De in 2009 ingezette daling van de advertentieomzet van zowel de dagbladen als de huis-aan-huiskranten zette zich in 2010 voort”, concludeert Wegener.

De kostenbesparingsprogramma’s, waarbij 120 voltijdbanen werden geschrapt, hebben het bedrijf over 2010 zo’n 60 miljoen euro bespaard. De eerder genoemde bijzondere posten leveren een nettoverlies op van 32,6 miljoen euro. Zonder die extra kosten zou Wegener een nettowinst hebben behaald van 39,6 miljoen euro.

In 2010 zijn de eerste vervolgstappen gezet om Wegener om te vormen tot een crossmediaal contentbedrijf. Deze veranderingen zijn met name gericht op de frontoffices, waarin redacties en advertentieverkoop moeten transformeren van mono- naar een crossmediale inrichting. Diverse zogenoemde Taskforces hebben plannen daartoe uitgewerkt. Voor zowel journalisten als verkoopmedewerkers zijn opleidingsprogramma’s ingesteld. In 2011 zal het transformatieproces zijn beslag gaan krijgen, aldus de uitgeverij.

Volledig persbericht Wegener

Bekijk meer van

Wegener

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.