website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

BBC start project mediawijsheid rond nepnieuws

Lars Pasveer — Geplaatst op Wednesday 6 December 2017, 13:07

EPA

EPA

Nieuws

De BBC gaat middelbare scholieren helpen om echt nieuws van nepberichten of stukken met valse informatie te onderscheiden. Vanaf volgend jaar maart zullen zo’n duizend scholen deelnemen aan het mediawijsheidprogramma.

Aan het leerprogramma ging een uitgebreide studie vooraf, waaruit blijkt dat kinderen en jongeren vaak wel weten wat nepnieuws betekent, maar toch onvoldoende het verschil tussen echt en nepnieuws kunnen zien.

Volgens James Harding, directeur van de nieuwsdivisie, bestaat bepaalde informatie die circuleert uit volstrekte leugens. Recente voorbeelden, waarin president Trump opruiende maar al snel ontzenuwde video’s over geweld door immigranten verspreidde, onderstrepen volgens de BBC het belang van goede zintuigen om valse berichten te herkennen.

Op maandag onthulde de BBC verder plannen voor een website, gericht op kinderen van 9 tot 12 jaar. ‘Own It’ moet hen helpen om online meer weerbaar te zijn bij alledaags online actief zijn, maar ook als ze online gepest worden.

BBC-topman Tony Hall: “Kinderen hebben tegenwoordig alle technische kennis tot hun beschikking, maar er is geen tastbaar bewijs dat hun emotionele ontwikkeling vandaag de dag verder is dan hun grootouders op die leeftijd. Dat gat maakt jonge mensen kwetsbaar.”

De Own It-website is inmiddels in de lucht. Het onderwijsprogramma voor middelbare scholieren wordt gesteund door diverse BBC-journalisten, die bij evenementen aanwezig zullen zijn. Meer bij BBC

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.