e learning nvj

— woensdag 6 december 2017, 13:07 | 0 reacties, praat mee

BBC start project mediawijsheid rond nepnieuws

EPA

De BBC gaat middelbare scholieren helpen om echt nieuws van nepberichten of stukken met valse informatie te onderscheiden. Vanaf volgend jaar maart zullen zo'n duizend scholen deelnemen aan het mediawijsheidprogramma.

Aan het leerprogramma ging een uitgebreide studie vooraf, waaruit blijkt dat kinderen en jongeren vaak wel weten wat nepnieuws betekent, maar toch onvoldoende het verschil tussen echt en nepnieuws kunnen zien.

Volgens James Harding, directeur van de nieuwsdivisie, bestaat bepaalde informatie die circuleert uit volstrekte leugens. Recente voorbeelden, waarin president Trump opruiende maar al snel ontzenuwde video’s over geweld door immigranten verspreidde, onderstrepen volgens de BBC het belang van goede zintuigen om valse berichten te herkennen.

Op maandag onthulde de BBC verder plannen voor een website, gericht op kinderen van 9 tot 12 jaar. ‘Own It’ moet hen helpen om online meer weerbaar te zijn bij alledaags online actief zijn, maar ook als ze online gepest worden.

BBC-topman Tony Hall: “Kinderen hebben tegenwoordig alle technische kennis tot hun beschikking, maar er is geen tastbaar bewijs dat hun emotionele ontwikkeling vandaag de dag verder is dan hun grootouders op die leeftijd. Dat gat maakt jonge mensen kwetsbaar.”

De Own It-website is inmiddels in de lucht. Het onderwijsprogramma voor middelbare scholieren wordt gesteund door diverse BBC-journalisten, die bij evenementen aanwezig zullen zijn. Meer bij BBC

Bekijk meer van

BBC

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.