— dinsdag 8 juni 2021, 16:28 | 1 reactie, praat mee

Bart Verkade (DPG Media): “Doemdenken over de regionale journalistiek is onzin”

SvdJ

DPG Media's zakelijk directeur Bart Verkade ziet het eigenlijk niet somber in wat betreft regionale journalistiek. Dat vertelde hij tijdens een discussie in het kader van het digitale congres De Regio Vecht Terug in Beeld & Geluid Den Haag, georganiseerd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Laatste wijziging: 8 juni 2021, 16:38

Verkade wijst op de 85 miljoen euro die DPG Media nu al jaarlijks uitgeeft aan regionale journalistiek. De uitgeverij heeft verder 750 regionale journalisten in dienst, verspreid over het land. “Er valt regionaal eigenlijk niets terug te vechten”, vindt Verkade.

Redacties in Nederland hebben de afgelopen jaren een vernieuwingsslag doorgemaakt en zijn op veel meer kanalen actief. Ook regionale journalistiek profiteert daarvan. “We zijn niet mínder gaan doen”, stelt Verkade. Doemdenken dat er nauwelijks nog lokale journalisten zijn, noemt Verkade onzin.

Ook in de regio nam het aantal digitale abonnees en de betalingsbereidheid voor kwaliteitsjournalistiek flink toe. “Het gaat dus hartstikke goed”, stelt Verkade.

Hij kijkt met wat verbazing naar de vele gesubsidieerde initiatieven die er zijn voor stimulering van regionale journalistiek (zoals de pilot Professionalisering lokale omroepen) en ziet weinig mogelijkheden tot samenwerking zolang DPG Media’s eigen uitgaven niet zijn terug te verdienen.

Samenwerken met een club die wat je maakt wil weggeven, is volgens Verkade “moeilijk”. Hij stelde desgevraagd altijd bereid te zijn om te kijken óf je kunt samenwerken.

Verkade: “Ik verbaas me erover dat er zo veel overheidsgeld nodig is om te doen wat de markt al kan. Als ik hoor dat er zo veel geld naartoe moet, dan vind ik dat wel jammer.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 10 juni 2021, 19:32

Ik zie het somber in voor de regionale journalistiek. Digitaal neemt alles over. Denkt Bart nog aan het Rotterdams Dagblad, een van de kranten die ooit zelfstandig was van Dagbladunie, waar hij zijn carrière begon. Later hebben de Belgen van DGP dat overgenomen en dat eerst in het AD (in september 2005) is opgegaan! De dagbladwereld zit niet stil. Wat vindt hij van http://www.dagblad010.nl?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.