— woensdag 14 januari 2009, 10:43 | 3 reacties, praat mee

Attent verslag

Gastcolumnist Gerard Driehuis heeft een bedrijf in advies, creatie en vorming

‘Primeurs brengen? Mensen voor onderzoek vrijstellen? Dat kunnen we ons niet permitteren’, zei NOS—directeur Gerard Dielissen onlangs op een bijeenkomst van de Dutch Media Professionals. RTL Nieuws-anchor Rick Nieman had hem gevraagd of de vierhonderd journalisten van de NOS aan onthullingsjournalistiek doen. Niet dus. Vierhonderd man in dienst, maar geen mogelijkheden om een paar mensen vrij te stellen om eens ergens in te duiken, een tegel te lichten. ‘Ook niet twee of drie van die vierhonderd?’, vroeg Nieman hoopvol. ‘Nee’, zei Dielissen resoluut,  ‘dat kan niet. Wij doen attent verslag van wat zich afspeelt. 24 uur per dag. Op een alerte manier brengen wij de hele dag het nieuws. Primeurs zijn niet onze taak.’

 

Laatste wijziging: 20 januari 2009, 13:28

Vierhonderd man in dienst en dan als ambitie ‘op een alerte manier verslag doen van wat zich afspeelt’. Voor wie het niet gelooft: er is een video van het gesprek. Zie: http://www.rethinkingmedia.nl/events/.


Ik overdrijf niets. Ik trek niets uit zijn verband. Ik doe alleen alert en attent verslag van wat volgens de hoogste baas de journalistieke missie is van de NOS.


Sinds die bijeenkomst kijk ik anders naar de journalistieke producties van de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Dielissen blijkt gelijk te hebben. De NOS houdt het nieuws bij, zoals het ANP dat doet en Novum, maar dan met plaatjes.


Wat doen die vierhonderd man dan de hele dag? Een simpel sommetje. RTL Nieuws heeft 125 journalisten, doet tv en internet, maar geen radio. Dus als we de 45 man die 24 uur per dag radio maken bij BNR Nieuwsradio optellen bij de 125 van RTL, dan komen we op 170. En de 170 mannen en vrouwen van RTL en BNR houden minstens zo attent het nieuws op tv, radio en internet bij als de vierhonderd van de NOS. De NOS heeft 230 journalisten meer dan RTL en BNR samen. Vandaar mijn vraag: wat doen die journalisten van de NOS dan allemaal wel, als er geen twee of drie kunnen worden vrijgemaakt om achter eigen nieuws aan te gaan of de maatschappij kritisch te volgen?


Dit is uiteraard geen pleidooi voor minder journalisten, maar wel voor wat meer ambitie.

http://www.rethinkingmedia.nl/events/

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Herman Spinhof, 21 januari 2009, 01:07

Ambitie daar draait het om. De ambitie om een archief in te duiken en het niet alleen bij googlen te laten. Een interview afdoen per mail of telefoon en niet face to face. De druk op journalisten is de laatste tijd toegenomen, dat is ook waar. Maar meer ambitie kan krant, radio, tv en internet goed hebben. Enige nuance is op zijn plaats: de NOS nieuwsdienst (radio, tv, internet en RTL alleen tv; geen 400 maar 380 fte’s). Zie ook de reactie van Gerard Dielessen op http://weblogs.nos.nl/directie/2009/01/17/primeurs-research-en-doen-we-wel-genoeg/

Mooi gezegd, 22 januari 2009, 13:05

en helemaal mee eens

Andre Vis, 24 januari 2009, 12:35

Goed verhaal van Driehuis. Dit geldt mutatis mutandis ook voor de dagbladen die gaarne klagen over bazen die als struikrovers redacties kaalplukken daarmee de journalistiek aantastend. Natuurlijk, er is een minimale ondergrens en die komt bij de regionale kranten aardig in zicht, maar als die is bereikt gaat het er niet om hoeveel er geplust wordt maar wat die mensen doen. Zijn de keuzes die gemaakt worden de juiste? Dat proces van aftasten, van afwegen, is zinvoller dan constateren dat in een omvang van 400 (380) redacteuren er geen spitploegje van een man of vijf inzit (hoe doet de NRC dat dan met Joost Oranje - zie het dossier Irak)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.