word studentlid

— vrijdag 2 februari 2018, 09:25 | 0 reacties, praat mee

Arbeidsconflict kost Omrop Fryslân 95.000 euro

Arbeidsconflict kost Omrop Fryslân 95.000 euro

Omrop Fryslân moet 95.000 euro bruto vergoeding betalen aan een medewerkster die ontslagen is na kritiek op de leiding. Dat is de uitspraak van de kantonrechter na een kort geding, meldt de Leeuwarder Courant. Laatste wijziging: 2 februari 2018, 09:28

De vrouw, die al 36 jaar werkzaam is voor Omrop Fryslân, was gefrustreerd over de gang van zaken binnen het mediabedrijf. ze voelde zich gekrenkt door haar hoofdredacteur. Ze had het afgelopen jaar productieuren van een collega overgenomen, die daar wegens privéomstandigheden niet toe in staat was. Toen ze op gesprek moest bij de hoofdredacteur, hoopte ze complimenten te krijgen, maar ze kreeg juist kritiek dat ze niet flexibel zou zijn. Ze uitte haar teleurstelling bij de ondernemingsraad en kreeg het advies met Koster in gesprek te gaan.

Ook vond ze dat de leiding slecht omging met andere collega’s. Toen ze in een emotioneel gesprek haar beklag deed bij directeur Jan Koster, gebruikte ze het woord ‘deportatie’ om de ongewenste voorgenomen detachering van een collega naar RTV Drenthe te omschrijven. Koster ervoer dit als een verwijzing naar de nazi-tijd en nam het woordgebruik hoog op. Hij eiste een excuusbrief, maar vond het resultaat niet oprecht.

De rechter vroeg zich af of Koster het als directeur niet prettig moest vinden dat een medewerker zich met kritiek meldde, omdat hij dan kon horen wat er in de organisatie speelde. Maar volgens Koster was dat ook al via andere kanalen doorgekomen. Een deel van het personeel is absoluut ontevreden over de ontwikkelingen bij Omrop Fryslân, zei hij. Halverwege vorig jaar is er met het hele personeel over gesproken. Dit in aanwezigheid van twee burgemeesters uit de provincie. Maar sindsdien zijn de verhoudingen juist nog meer verhard.

De rechter vond het gebruik van de term ‘deportatie’ echter geen grond voor ontslag. Hij stelde dat Koster opnieuw in gesprek had moeten gaan met zijn medewerkster. Uiteindelijk betaalt de Omrop 95.000 euro bruto om het dienstverband toch te beëindigen. Meer bij Leeuwarder Courant I en LC II (betaald, via Blendle)

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.