word studentlid

— donderdag 31 maart 2022, 07:34 | 0 reacties, praat mee

Bloomberg: Apple en Meta gaven klantgegevens aan hackers

Bloomberg: Apple en Meta gaven klantgegevens aan hackers

Techbedrijven Apple en Facebook-moeder Meta zouden klantgegevens hebben gegeven aan hackers die zich voordeden als wetshandhavers. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Volgens de bronnen ging het om gegevens als adressen, telefoonnummers en IP-adressen. Dat zou gebeurd zijn met een vervalst noodgegevensverzoek. Laatste wijziging: 31 maart 2022, 10:54

Anders dan bij een normaal verzoek om informatie is bij een noodbevel geen document nodig dat door de rechter is ondertekend, zoals een dagvaarding. Snap, het bedrijf achter Snapchat, ontving ook een vervalst juridisch verzoek van dezelfde hackers. Het is niet bekend of het bedrijf in reactie daarop gegevens heeft verstrekt. Het is ook niet duidelijk hoe veel keren de bedrijven gegevens hebben verstrekt naar aanleiding van vervalste verzoeken.

Cyberbeveiligingsonderzoekers vermoeden dat enkele hackers minderjarig zijn en zich in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bevinden. Een van de minderjarigen zou ook het brein zijn achter de hackersgroep Lapsus$, die onder meer Microsoft, Samsung en Nvidia heeft gehackt, aldus de bronnen.

De politie van Londen heeft onlangs zeven mensen gearresteerd in verband met een onderzoek naar Lapsus$. Dat onderzoek loopt nog.

Apple reageert niet inhoudelijk

Een vertegenwoordiger van Apple verwees in een reactie tegen Bloomberg naar de richtlijnen voor wetshandhaving bij het bedrijf. Het bedrijf reageerde verder niet inhoudelijk.

Meta zegt in een reactie elk dataverzoek op juridische toereikendheid te controleren. Het bedrijf gebruikt naar eigen zeggen ook geavanceerde systemen en processen om rechtshandhavingsverzoeken te valideren en misbruik op te sporen. Daarbij worden aangetaste accounts voor zover bekend geblokkeerd. Het bedrijf werkt samen met rechtshandhaving in de reactie op incidenten met vermoedelijk frauduleuze verzoeken “zoals we in dit geval hebben gedaan”.

Ordediensten over de hele wereld vragen sociale mediaplatforms routinematig om informatie over gebruikers als onderdeel van strafrechtelijke onderzoeken. In de Verenigde Staten is voor dergelijke verzoeken meestal een ondertekend bevel van een rechter nodig. De noodverzoeken, die bedoeld zijn voor gebruik in geval van dreigend gevaar, hoeven dus niet door een rechter te zijn ondertekend.

Bekijk meer van

Meta Apple

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.