website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Apache wordt voor de vierde keer in een jaar tijd aangeklaagd

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in rechtszaak op donderdag 14 december 2017, 16:11

© ANP

Nieuws

Apache wordt op 31 januari 2018 voor de burgerlijke rechtbank van Antwerpen gedaagd wegens laster. De eurosceptische Parti Populaire (PP)van Mischaël Modrikamen eist verder 25.000 euro schadevergoeding van twee journalisten van de nieuwssite. Die claim komt er na enkele artikels over vermeend misbruik van Europese subsidies.

Volgens Apache zouden aanzienlijke bedragen zijn gebruikt voor nationale doeleinden. De artikelen leidde tot een Europees onderzoek, waarna Europa de misbruikte subsidies terugvorderde. De PP eist een schadevergoeding van 25.000 euro. De claim is gericht tegen Apache-journalisten Tom Cochez en Thomas Van de Putte.

Het is al de vierde dagvaarding voor Apache. Vorig jaar eisten bouwbedrijf Land Invest Group 250.000 euro en Joeri Dillen, voormalig kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever, 100.000 euro voor berichtgeving over vermeende belangenvermenging. Naar aanleiding van de rechtszaak vorig jaar van bouwbedrijf Land Invest Group startte Apache een crowfundingactie om de juridische kosten te kunnen betalen.

Enkele weken geleden diende de Antwerpse vastgoedontwikkelaar Erik Van der Paal een strafklacht in na de publicatie van een video waarin te zien is hoe verschillende leden van het Antwerpse schepencollege te gast waren op zijn verjaardagsfeestje. Het filmpje leidde tot een breed gevoerd debat over stadsontwikkeling in Antwerpen.

Volgens Apache versterkt de vierde aanklacht “het beeld dat er een bewuste campagne wordt gevoerd met als doel Apache definitief het zwijgen op te leggen.” Maar “Ook al maken we ons geen zorgen over de inhoud van onze artikels, de opeenvolgende rechtszaken vreten tijd en energie van een kleine redactie. Net dat lijkt de bedoeling.” Meer bij Apache / De Morgen / Gazet van Antwerpen / VVJ

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.