— maandag 26 augustus 2013, 09:02

ANP boos over ‘slordig’ onderzoek

ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen heeft op De Nieuwe Reporter (DNR) gereageerd op een daar verschenen onderzoek naar de wijze waarop nieuwsmedia omgaan met persberichten van universiteiten. Anne Kroon constateerde dat in rond 40 procent van de gevallen het ANP de berichten zonder verdere toegevoegde informatie doorgeeft. "Prutswerk", aldus Van Lingen, die het werk van Kroon verder slordig, krakkemikkig en vol ongecontroleerde aannames noemt. Kroon analyseerde wat er met 287 universitaire persberichten gebeurde. Dat 40 procent van de berichten zonder extra informatie werden gepubliceerd noemde Kroon zorgwekkend. "Zij heeft nooit bij het ANP geïnformeerd hoe hier wordt omgegaan met wetenschappelijke persberichten", klaagt Van Lingen, die stelt dat álle berichten worden nagebeld door de wetenschappelijke desk. Onzinverhalen en grappen worden zo uit het aanbod gefilterd. "Die blijven voor Kroon voor eeuwig onzichtbaar, omdat ze haar bronnen onvoldoende gecheckt heeft", aldus Van Lingen. In de reacties op DNR gaat de discussie nog verder. Ook schreven onderzoekers Anne Kroon en Pytrik Schafraad een verdediging van het onderzoek. Meer bij DNR

Bekijk meer van

ANP

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.