mgm nvj maart

— maandag 15 februari 2016, 10:58 | 0 reacties, praat mee

Angst om toekomst regionale documentaires

Angst om toekomst regionale documentaires

De dertien regionale publieke omroepen in Nederland denken dat ze in de toekomst geen documentaires meer kunnen maken. Eind dit jaar houdt het Mediafonds op te bestaan waarmee ook de 2 miljoen euro subsidie vervalt waar regionale omroepen documentaires mee konden maken. En er is geen alternatief, zo zegt directeur Gerard Schuiteman van de Stichting regionale omroep overleg en samenwerking (Roos) in Trouw (betaald, via Blendle). Laatste wijziging: 15 februari 2016, 13:17

“Alleen met financiële steun van het Mediafonds konden wij jaarlijks zes, zeven chique, laagdrempelige documentaires met een regionaal karakter maken”, waarschuwt hoofd externe producties Cees van der Wel van RTV Rijnmond. “Uit eigen middelen slagen de regionale omroepen er straks niet in nog zulke documentaires te maken. De kijkers die zulke producties extra waarderen en de jonge filmmakers zijn de dupe.”

“Met de subsidie zorgde het Mediafonds ervoor dat ‘kwaliteit’ binnen handbereik van de regionale omroepen kwam. Die lijkt nu volledig weg te vallen.” Schuiteman heeft weinig vertrouwen dat de Tweede Kamer alsnog bij het kabinet aandringt op een oplossing. Gesprekken met vertegenwoordigers van verschillende fracties waren voor hem weinig bemoedigend. “De Kamer heeft het liever over benoemingen en amusement”, toont de directeur van Roos zich sceptisch over steun vanuit de politiek.

Staatssecretaris Sander Dekker (media) vindt dat de regionalen met de landelijke publieke omroepen moeten onderhandelen over de toekomstige wijze van beoordeling en financiering van documentaires. De NPO heeft voor dit genre, alsmede voor drama, 16 miljoen euro gereserveerd. Onduidelijk is echter nog altijd welke criteria de NPO wil hanteren voor de regionale omroepen om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage voor documentaires.

Bekijk meer van

Roos

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.